Ny spesialenhet mot kyberkrim

Skal bekjempe datakrim på tvers av landegrensene.

VENTER RASKE RESULTATER: Troels Oerting (bildet) leder EUs kyberkrimsenter i Haag, som nå får en ny spesialenhet med bistand fra eksperter i svært mange land.
VENTER RASKE RESULTATER: Troels Oerting (bildet) leder EUs kyberkrimsenter i Haag, som nå får en ny spesialenhet med bistand fra eksperter i svært mange land. Bilde: EU AV Service
2. sep. 2014 - 09:16

I går gikk startskuddet for en spesialenhet i Europol som skal bekjente nettkriminalitet på tvers av landegrensene, både i EU-området og utenfor.

Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), som enheten er døpt, skal koordinere internasjonal etterforskning av det som beskrives som noen av de mest alvorlige kybertruslene og aktørene som mistenkes å stå bak.

Det inkluderer blant annet lyskye undergrunnsforum, alvorlige hackerangrep, botnett, produksjon og distribusjon av skadevare, inkludert banktrojanere.

Initiativet er etablert som et samarbeid mellom Europol, amerikanske FBI og det britiske motstykket til FBI, National Crime Agency (NCA) og nyter svært bred internasjonal støtte.

Politiet i en mengde land skal bistå. Så langt er Østerrike, Canada, Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia og USA med på laget. Australia og Colombia har også forpliktet seg til å støtte spesialenheten, som i første rekke skal kjøres som et pilotprosjekt over seks måneder.

Det ligger i kortene at spesialenheten skal bli permanent.

J-CAT skal ledes av britiske Andy Archibald som også er direktør for NCA, og vil holde hus sammen med den europeiske kyberpolitisentralen European Cybercrime Centre (EC3) i Haag, som ble etablert i fjor.

Tror på raske resultater

– I dag en en god dag for de som kjemper mot kyberkriminalitet i Europa og utenfor. For første gang i moderne politihistorie er det etablert en permanent multilateral spesialenhet for kyberkrim i Europa. J-CAT vil operere fra sikre kontorer i Europols hovedkvarter, med assistanse fra eksperter og analytikere i EC3. Målet er ikke bare rent strategisk, men i stor grad også operasjonelt.

Det sier lederen for EC3 Troels Oerting i en pressemelding om den nye spesialenheten.

Oerting sier videre at spesialenheten er avhengig av mer enn bare politimyndighetenes samarbeid for å lykkes, men at J-CAT skal sørge for å ta mye av de «tyngste løftene».

– Jeg er overbevist om at vi svært raskt vil få se håndgripelige resultater, sier han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.