Ny startknapp på neste Windows XP

Windows XP vil få en "forliksknapp" som gjør det lettere å slette ikoner for bestemte Microsoft-applikasjoner fra startskjermen.

Ifølge forliket som er inngått mellom Microsoft og USAs justisdepartement, skal det bli enklere for PC-leverandører og vanlige brukere å velge alternativer til standardapplikasjoner som leveres med Windows XP. Hensikten er at valget mellom for eksempel Internet Explorer og Netscape Navigator, eller mellom Media Player og Real Player, skal være reell. Forliket er ennå ikke rettskraftig, men ifølge Wall Street Journal har Microsoft valgt å oppgradere Windows XP slik selskapet mener forliket kan etterkommes.

Les også

Microsoft har valgt en ordning der startmenyen tilbyr en knapp merket "Set program access and defaults", eller "Angi programtilgang og standardvalg". Denne "forliksknappen" gir fire alternativer:

  • bare Microsoft-programvare
  • bare ikke-Microsoft-programvare
  • PC-leverandørens anbefalte blanding av Microsoft og ikke-Microsoft
  • bland din egen ikon-miks til startskjermen

Forliksknappen forutsetter at all programvare er enten fullt ut installert, eller at alle nødvendige installasjonsfiler er lagret på den lokale disken. Prosessen der man velger nettleser, e-postklient, multimediaspiller eller meldingshåndterer, avinstallerer ikke alternativet som ikke velges. Det innebærer at Outlook Express fortsatt er på maskinen, selv om velger ikonet til for eksempel Eudora.

Det har i alle utgaver av Windows vært mulig å mekke både startmeny og startskjerm slik at man får applikasjoner og verktøy plassert der man selv synes det er hensiktsmessig. Det har aldri vært problematisk å fjerne ikoner eller snarveier. Det Microsoft gjennomfører, er et kosmetisk knep for å etterkomme et formelt juridisk krav. Grepet er attpåtil utformet med tanke på å avverge at PC-leverandørene forhåndsarrangerer startskjermen på sin måte, uten at brukeren gjøres klar over at Microsofts alternative applikasjoner er på PC-en selv om de ikke synes.

Forliksknappen skal ikke bare distribueres på nye PC-er, antakelig fra i høst. Den vil også gjøres til en del av en "Service Pack" som kan lastes ned gjennom "Windows Update"-tjenesten på Internett, eller installeres fra en CD. Denne "Service Pack" vil også tette sikkerhetshullene som har vært oppdaget i Windows XP siden lanseringen i fjor, og tilby valgfri støtte til .Net-teknologien. Nedlastingen skal ordnes slik at brukere med piratkopierte versjoner av operativsystemet ikke får tilgang til oppgraderingen.

Den nye knappen på startmenyen etterkommer ikke krav fra de ni delstatene som har avvist forliket og som søker utvidede straffetiltak mot Microsoft. De mener at applikasjonene skal fjernes helt, for å hindre utviklere som utnytter deres underliggende funksjonaltet, fra bare å forholde seg til variantene fra Microsoft. Eventuelle fordeler som en slik ordning skulle tilføre Windows-brukere, har det ikke vært lett å argumentere for.
Til toppen