KARRIERE

Ny statlig dataskandale?

Har Arbeidsdirektoratet bommet når de refser og kvitter seg med sine dyre, innleide IT-konsulenter istedenfor å ansette noen faste IT-spesialister i tidsbegrensede stillinger, spør hodejeger Gunnar Krogh-Tonning.

14. okt. 1999 - 12:23

Når internrevisjonen i Arbeidsdirektoratet refser etatens omfattende bruk av og manglende styring med IT-konsulenter (Nettavisen 27.09.99), er vi kanskje på vei mot en ny, statlig dataskandale.

Det er langt fra overraskende at det offentlige ikke tar lærdom av tidligere fadeser, blant annet innen skoleverket. Planene om et IT-drømmeslott på Fornebu tyder heller ikke på at politikerne er mer oppdatert enn byråkratene. Toget (for ikke å si flyet) har trolig gått fra IT-senteret for flere år siden.

Når arbeidsdirektøren refser sine innleide konsulenter i plenum og kvitter seg med 10 av i alt 35 av dem, er det noen som har bommet ved behovsanalysen. Om det er oppdragsgiver, leverandør eller begge, skal være usagt.

Som såkalt "headhunter" sitter jeg selvfølgelig i glasshus, men kjenner samtidig situasjonen godt på IT-arenaen. Mangelen på kvalifiserte konsulenter gjør det litt for lett å senke kravene.

Jeg ønsker Ted Hanisch lykke til, og forventer at IT-prosjektet Siamo, som har en kostnadsramme på 675 millioner kroner, holder seg innenfor rammen når det avsluttes 1. januar 2003. De 100 millionene som allerede er brukt til konsulenter kommer imidlertid aldri tilbake.

Mitt enkle spørsmål er: Ville det ikke lønne seg å ansette noen færre IT-spesialister i faste, tidsbegrensede stillinger når konsulenter koster fem ganger så mye?

Men kanskje er det noe i vårt rigide lovverk som hindrer det offentlige i å spare penger?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra