Ny stor fusjon i datanettverk

Ascend Communications kjøper Cascade Communications i et oppgjør verdsatt til 3,7 milliarder dollar.

Ascend Communications kjøper Cascade Communications i et oppgjør verdsatt til 3,7 milliarder dollar.

Begge selskapene leverer nettverksprodukter. Ascend er mest kjent for sine fjerntilkoplingsprodukter, Cascade for sine svitsjer. Fusjonen gir Ascend muligheter til å utfordre sektorleder Cisco.

Det fusjonerte selskapet vil bære navnet Ascend og få sitt hovedkvarter i California, der Ascend er lokalisert i dag. Cascades hovedkontor er i Massachusetts. En sentral kundegruppe vil være selskaper som tilbyr Internett-tilgang. Det nye Ascend vil kunne tilby nesten alle produktene slike selskaper trenger for å etablere et vidtrekkende tilbud.

Cascade har hittil ikke hatt noen representasjon i Norge. Ascend har derimot vært tilgjengelig her i landet et par år, gjennom Tønsberg-bedriften UMI AS. Ascends sentrale modemservere MAX4000 og MAX TNT er blant UMIs viktigste produkter. MAX TNT kan håndtere 672 modembrukere eller ISDN-brukere på samme tid, forteller produktsjef Lars Erlandsen.

– Vi ser veldig positivt på fusjonen, sier Erlandsen. – Noe av grunnen til at Ascend kjøper Cascade er at de har gode løsninger for video, og for ATM og stamnett-svitsjer. Når Cascades produkter blir innfusjonert i Ascend, er det helt klart at vi vil begynne å selge dem også.

Fusjonen skal gjennomføres i løpet av tredje kvartal, og det kan ta et halvt år før Cascades produkter blir tilgjengelige her i landet. Dagens aksjeeiere i Ascend vil eie 65 prosent av det nye selskapet, mot 35 prosent for aksjeeierne i Cascade.

Det nye selskapet skal organiseres i fire enheter, for henholdsvis multimediaprodukter, fjerntilgangsprodukter ("remote access"), tilgangs- og konsentratorprodukter, og svitsjer. Dagens ledelse i Cascade fortsetter i den siste enheten.

Al Halterman, utgiver av Technology Portfolio Newsletter, sier til nyhetstjenesten Newsbytes at aksjekursene til begge selskapene, som ligger til grunn for verdsettingen av fusjonen til 3,7 milliarder dollar, er alt for høye. Etter disse kursene skal Ascend ha en markedsverdi på 6 milliarder dollar, og Cascade skal være verdt 3 milliarder dollar. Årsomsetningen er henholdsvis 500 og 340 millioner dollar.

Børsens første reaksjon på nyheten om fusjonen var å redusere Ascend-kursen med 21 prosent. Noe av dette skyldes en egen kunngjøring fra Cascade, der det varsles en omsetningssvikt på 20 prosent i forhold til det som var forventet for inneværende kvartal.

Ifølge Wall Street Journal lå Cascade an til et kursfall på rundt 30 prosent, uavhengig av fusjonen. Avisa siterer analytikere som mener sammenslåingen mellom Ascend og Cascade er fornuftig på lengre sikt.

Kommentarer innhentet av PC Week tyder på store forventinger til at Ascend nå vil kunne utfordre ikke bare Cisco, men alle de fire store innen området, det vil si 3Com, Bay Networks og Cabletron.

Det ventes flere nye produkter fra det nye selskapet i løpet av året. Cascade ventes å komme med svitsje-programvare for Internett-protokollen, slik at store selskaper kan bygge raske forbindelser med Internett-teknologi, framfor å ty til proprietære systemer.

På Internett-fronten har Ascend allerede et viktig overtak i forhold til Cisco: Selskapet lanserte en kraftig ruter i september i fjor som konkurrenten ikke vil få maken til før seinere i år.

Til toppen