BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny stormaskin er IBMs første eServer

IBMs nyeste stormaskin z900 kommer med nytt operativsystem z/OS og tilbyr automatisk regelbasert ressursfordeling. Den kan deles i mange tusen virtuelle Linux-tjenere.

9. okt. 2000 - 15:25

Det man hittil har antatt ville lanseres som S/390 G7 skal i stedet hete eServer zSeries 900, eller z900 i kortversjon. Utviklingen har tatt to år og krevd én milliard dollar.

Ifølge IBM er z900 den første stormaskinen som er utviklet fra grunnen av med tanke på e-handel. Kundene er først og fremst tilbydere av Internett- og applikasjonstjenester, samt vertskap for store e-handelsnettsteder.

IBM mener en z900 med et arealbehov tilsvarende et par kjøleskap, vil kunne gjøre den samme jobben som en hel fotballbane dekket av servere fra Sun eller Hewlett-Packard.

Den offisielle lanseringen er varslet til 18. desember i år. I Norge vil maskinen presenteres i forbindelse med et større heldagsseminar som IBM arrangerer om eServer-lanseringen, i Oslo 27. oktober.

z900 viser mye framskreden IBM-teknologi. For eksempel er hjertet i maskinen verdens tetteste halvlederpakke, kjent som MCM for "multichip module". En MCM er på 125 ganger 125 ganger 6 millimeter og inneholder 35 brikker montert på 101 keramiske lag. Brikkene er koplet til 4226 I/O-pinner gjennom 1000 meter med ledning. En MCM inneholder 2,5 milliarder transistorer.

Sammenliknet med G6 er I/O-kapasiteten økt fra 8 til 24 gigabytes per sekund. MIPS-tallet for 16-prosessorsmodellen er økt fra så vidt under 2000 til 2500. IBM erkjenner at Unix-maskiner har tilsvarende kapasitet, men peker på at ingen av dem i samme grad er konstruert med tanke på samtidig kjøring av flere atskilte oppgaver. Maskinen skal ellers greie 2000 SSL-transaksjoner per sekund ("secure socket layer", tilbyr sikkerhet under pengeoverføringer og liknende).

Vel så interessante er egenskapene til den varslede oppgraderingen av operativsystemet som heretter skal hete z/OS i stedet for OS/390. Det blir tilgjengelig i løpet av andre kvartal 2001.

z/OS er et ekte 64 biters operativsystem, konstruert spesielt med tanke på å håndtere høyhastighetsforbindelser, skalerbarhet og klynger, samt moderne driftsbehov. Systemet har selvlegende egenskaper: Det overvåker seg selv kontinuerlig og retter feil automatisk.

z/OS gjør det mulig å inndele en maskin i flere tusen virtuelle servere, der CPU- og I/O-kapasitet kan fordeles etter behov. Kapasitetsfordelingen foregår regelstyrt og automatisk.

En ny modul kalt "license workload manager" gjør det mulig å endre prisingen av stormaskinprogramvare som CICS og DB2. Mens IBM hittil har tatt seg betalt etter anleggets samlede kapasitet, gjør den nye modulen det mulig å ta seg betalt for den faktiske kapasiteten som applikasjonene bruker i gjennomsnitt per måned. Tredjepartsapplikasjoner må oppgraderes til å støtte "license workload manager" for å kunne prises etter samme modell.

Det er ikke bare areal man sparer på å velge z900, ifølge IBM. En tilbyder vil kunne leie ut en virtuell og fullverdig Linux-tjener for så lite som 500 dollar i året, og fortsatt tjene penger, hevdes det.

Les mer om IBMs nye strategi:


Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.