BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny styrekule fra Microsoft

Microsoft har utvidet sin IntelliMouse-serie med en styrekule (trackball). Her er våre første inntrykk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. nov. 1997 - 17:20
Microsoft IntelliMouse TrackBall.
Microsoft IntelliMouse TrackBall.

Etter at Microsoft tidligere i år begynte å selge IntelliMouse, en mus med et ekstra hjul man kan bruke til rulle opp og ned i vinduer med, har selskapet nå kommet med en tilsvarende styrekule, IntelliMouse Trackball.

En styrekule er en slags omvendt mus. Den ligger stille på bordplaten og man beveger muspekeren ved å skyve på en kule oppå styrekula med peke- eller langfingeren. Mustastene sitter på venstre side, og man trykker på med tommelen. Det ekstra rullehjulet er plassert til høyre for kulen.Undertegnede, som ikke har brukt verken styrekule eller IntelliMouse tidligere, har de siste ukene benyttet seg av den nye styrekula.

I begynnelsen var det veldig uvant, og kontrollen over muspekeren var ikke den beste. Heller ikke knappene satt der man var vant til, så det ble en del feiltrykking i starten. Rullehjulet, derimot, var derimot svært enkelt å venne seg til. Spesielt i programmer man bare rulle opp eller ned et lite stykke, er hjulet til stor hjelp. Uten hjulet må man peke på rullefeltet på vinduet man jobber i og dra det opp eller ned (eventuelt klikke på pilene i endene av rullefeltet).

Etter noen dager var treffsikkerheten med musen betydelig bedre og jeg begynte faktisk å glede meg over produktet. Men selv etter nesten to ukers bruk, er det enkelte oppgaver som går betydelig lettere med mus. Spesielt er det å avmerke lange linjer med tekst vanskelig. Det er vanskelig å bevege kulen i samme retning over et langt stykke samtidig som man holder en mustast inne. Mindre bevegelser og innsikting av muspekeren er derimot betydelig enklere å få til.

I tillegg til å være en hjul man snurrer på, fungerer også rullehjulet som en knapp man kan trykke på. Hvilken funksjon knappen har, avhenger av programmene man bruker.

På samme måte som måte som for IntelliMouse, har programvaren for IntelliMouse TrackBall en rekke funksjoner. Hvis man ikke er helt sikker på hvor muspekeren er, kan man trykke Ctrl-tasten på tastaturet og det vil vise seg en serie konsentriske sirkler rundt pekeren. En annen funksjon er at pekeren senker farten når den beveges over ikoner, knapper, kantlinjer og andre kontroller. Dette er for å lettere treffe disse elementene. Alle funksjonene er selvsagt valgfrie.

For å få brukt de spesielle egenskapene som er forbundet med rullehjulet og knappen, er man avhengig av at applikasjonen man bruker, støtter IntelliMouse systemet. Microsoft har laget en liste over produkter som en del av disse applikasjonene. Programmer som ikke er nevnt, men som er utbredt, er Netscape Communicator 4.01 og Eudora Pro 3.0.3. Om eldre versjoner av disse produktene også støtter IntelliMouse, vites ikke.

I programmer som ikke støtter IntelliMouse systemet, oppfører IntelliMouse TrackBall seg som en ordinær styrekule.

Installasjonen av IntelliMouse TrackBall er enkel. Styrekula har PS/2-plugg, men en adapter for seriell tilkobling følger med. Drivere og programvare følger med på en diskett og installasjonsprogrammet installerer de nødvendige endringene.

Ifølge Microsoft Norge er IntelliMouse TrackBall kommet på markedet, men kunne ikke oppgi noen pris. Ingen av forhandlerne digi.no var i kontakt med hadde ennå fått styrekula med i sine prislister.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.