BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny supermaskin fra IBM

Yter 20 ganger mer enn dagens kraftigste.

3. feb. 2009 - 11:20

IBM kunngjorde i dag at de i 2011 vil levere en ny superdatamaskin til USAs energidepartement. «Sequoia» skal leveres til Lawrence Livermore National Laboratory, og skal brukes til å simulere kjernefysiske sprengninger. Andre mulige anvendelser er innen værvarsling, astronomi, genetikk, klimamodeller og oljeleting. Det snakkes om at maskinen skal kunne levere lokale værvarsler for områder ned mot én kilometer i tverrsnitt.

Den maksimale ytelsen til Sequoia er beregnet å bli 20 petaflops, altså 20 millioner milliarder flytetalls operasjoner per sekund. Til sammenlikning yter verdens kraftigste supermaskin i dag, IBMs Roadrunner som er installert hos Los Alamos National Laboratory, 1,105 petaflops.

Uoffisielt er det en annen maskin som gjør krav på å være verdens absolutt kraftigste: Cray «Jaguar» ved Oak Ridge National Laboratory hevdes å kunne yte 1,64 petaflops. Da den offisielle listen ble laget i november, ble Jaguar målt til 1,059 petaflops.

20 petaflops skal tilsvare den samlede regnekraften til to millioner bærbare pc-er. Eksperter hadde ikke ventet at denne milepælen kunne nås innen 2015. Å få det til allerede i 2011 innebærer ifølge uttalelser fra IDC-analytiker Earl Joseph til Forbes at IBM har forsert Moores lov, på samme måte som NEC gjorde det med sin Earth Simulator tidlig på 2000-tallet.

Når Sequoia er ferdig utbygget, vil maskinen omfatte 96 racks og kreve et areal på 318 kvadratmeter, betraktelig mindre enn de 480 kvatratmetrene som Roadrunner brer seg over. Prosessoren i maskinen er en spesialutgave av Power, med 18 kjerner. Til sammen vil Sequoia ha 98 304 prosessor og 1,6 millioner prosessorkjerner. Prosessorene ordnes tredimensjonalt i en torus, det vil si omtrent som to ledd i en kjede. Internt i maskinen vil det være fem ulike nettverk for å formidle data. Ellers er det opplyst at supermaskinen skal utstyres med 1,6 petabytes minne, og kjøres under Linux.

IBM sier de spesialkonstruerte prosessorene i Sequoia bidrar til at maskinen vil trekke rundt 6 megawatt, en tidel så mye som Jaguar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.