Ny supermaskin til under en halv million

Cray har startet salget av sin Opteron-baserte minisupermaskin, priset fra en halv million kroner og oppover.

Cray har startet salget av sin Opteron-baserte minisupermaskin, priset fra en halv million kroner og oppover.

Historien bak Crays nye rimelige «minisuperdatamaskin», XD-1 som prises fra 50.000 dollar (så vidt over 330.000 kroner), starter tidlig i 2002 med opprettelsen av et kanadisk selskap, OctigaBay. Først i november i fjor sivet det ut detaljer om hva som var i gjæring: Massivt parallellkoplede superdatamaskiner basert på AMDs Opteron-prosessorer og egenutviklet sammenkoplingsteknologi basert på HyperTransport, også det opprinnelig fra AMD. Systemarkitekturen fulgte det OctigaBay kalte DCP, «Direct Connected Processor».

Lekkasjen var svært lønnsom for gründerne. I februar i år solgte de hele selskapet til Cray for 115 millioner dollar. Den nye maskinen XD-1 er en tro videreføring av OctigaBays prototyp.

    Les også:

Grunnmodellen til XD-1 er enheten til venstre i bildet. Flere av disse enhetene stables i en spesiell rack for å lage de større modellene. En modell med tre enheter ventes å bli den mest populære, med en pris på rundt 100.000 dollar. En fullt utbygget rask vil kost om lag to millioner dollar.

Grunnenheten har 12 AMD Opteron-prosessorer. Operativsystemet er Linux. Cray tror XD-1 vil utkonkurrere høyytelsesklynger med tilsvarende regnekapasitet på pris.

I likhet med klyngene fra for eksempel norske Scali, benytter XD-1 «Message Passing Interface» (MPI) for kommunikasjon mellom prosessorene. Det er den fysiske koplingen der MPI kjøres, som gir Cray ytelsesfordelen. DCP-arkitekturen skal gi fire ganger lavere MPI-latens enn Infiniband, Quadrics og Myrinet, og 30 ganger lavere enn Gigabit Ethernet som brukes i de rimeligste høyytelsesklyngene.

I forhold til Infiniband skal DCP-båndbredden for MPI-data opptil 1 kB være fire ganger så stor, og den holder seg 60 prosent over for svært store meldinger.

Grunnenheten på 12 Opteron-prosessorer i 2,2 GHz tilbyr flytetallsprosessering i opptil 53 gigaflops med opptil 96 GB minne og 2 TB disk.

Fullt utbygget med 12 grunnenheter teller en rack 144 prosessorer, med opptil 633 gigaflops, 1,2 TB minne, 24 TB disk og 922 GB/s i samlet minnebåndbredde.

Detaljer om maskinen kan leses på XD-1-siden på Crays nettsted.

Til toppen