Ny Teknik: - Nivert ble holdt utenfor fusjonssamtalene

Problemene er allerede i ferd med å tårne seg opp for den finsk-svenske telefusjonen mellom Sonera og Telia. Ifølge den svenske ukeavisen Ny Teknik ble fusjonssamtalene holdt hemmelig for Telias avtroppende konsernsjef Marianne Nivert.

Problemene er allerede i ferd med å tårne seg opp for den finsk-svenske telefusjonen mellom Sonera og Telia. Ifølge den svenske ukeavisen Ny Teknik ble fusjonssamtalene holdt hemmelig for Telias avtroppende konsernsjef Marianne Nivert.

Ikke før nyheten om at Telia AB og Sonera planlegger fusjon nettopp har kommet ut, begynner de første negative lekkasjene å dryppe ut i mediene. Den svenske ukeavisen Ny Teknik skriver nå at Telia-sjef Marianne Nivert ble holdt helt utenfor fusjonssamtalene. Dette skal ha vært et krav fra Sonera, skriver avisen, som hovedsakelig baserer oppslaget på anonyme kilder.

Den første kontakten mellom fusjonspartene skal ha skjedd allerede i januar, da Soneras styreformann Tapio Hintikka henvendte seg til Telias styreformann Lars-Eric Petersson (konsernsjef i Skandia) med spørsmål om de kunne diskutere en selskapssammenslåing. Sonera hadde da nettopp fått inn ny egenkapital og Hintikka mente dette var det rette tidspunkt for en sammenslåing.

Ifølge den svenske avisen skal Volvos tidligere toppsjef Pehr G. Gyllenhammar ha vært sentral i å selge inn fusjonstanken overfor statsminister Göran Persson. I likhet med Nivert ble heller ikke næringsminister Björn Rosengren orientert om samtalene.

Først for tre uker siden ble Nivert og Rosengren informert om fusjonsplanen,

I tillegg til at et par av storfusjonens sentrale næringslivstopper ikke ble gjort kjent med planene før de var nesten i boks, gjenstår ytterligere flere utfordringer før Sonera/Telia-fusjonen kan sies å være på skinner.

Dagens Næringsliv lister opp en rekke problemer for storfusjonen:

  • Telias kursfall gjør fusjonen mindre interessant for Soneras aksjonærer, som skal få Telia-aksjer i bytte. Soneras aksjonærer skal få 1,5 Telia-aksjer for hver Sonera-aksje. Men etter Telias kursras på opptil 11 prosent, er bytteforholdet ikke like gunstig. Fusjonen mellom de to teleselskapene kan bli forsinket, og i verste fall stoppe helt opp.
  • Det mangler en ny konsernsjef.
  • Det finnes ingen klar plan for integrasjonsarbeidet mellom de to selskapene.
  • Telia/Sonera må sparke tusenvis av ansatte, og det vil skje i løpet av høsten, samtidig som det er riksdagsvalg i Sverige.

I dag begynner Telias Marianne Nivert og Soneras Harri Koponen arbeidet med å integrere de to selskapene. Samtidig er Nivert tvunget til å legge ut på en lengre rundreise for å overbevise analytikere og Soneras aksjonærer om at fusjonen er fornuftig, skriver DN. Ifølge avisen skal det fusjonerte selskapet allerede i år kutte kostnader for 2,7 milliarder svenske kroner, noe som trolig vil innebære at flere tusen arbeidsplasser av dagens 34.000 ansatte må skjæres bort.

Til toppen