Ny teknikk for kjøligere prosessorer

Et lite selskap har vist en ny og langt mer effektiv måte å styre klokkepulser i halvledere.

Et lite selskap har vist en ny og langt mer effektiv måte å styre klokkepulser i halvledere.

Et lite selskap i utkanten av San Francisco, Multigig, skriver i en pressemelding at de har funnet en ny måte å styre klokkepulser gjennom halvledermateriale. Oppdagelsen kan være banebrytende, siden den kan gi store energibesparelser, og åpne for at man igjen vil kunne øke ytelsen ved å øke klokkefrekvensen på prosessorer.

Multigig ble grunnlagt av den britiske ingeniøren John Wood i 2000, og har samarbeidet med forskere ved University of California at Santa Cruz. Professoren som er ansvarlig for prosjektet sier til Wall Street Journal at klokkepulser etter dagens teknologi står for rundt 50 prosent av strømforbruket i halvlederkretser. Multigigs alternativ går ut på å bruke Möbius-aktige strukturer som på en måte resirkulerer energien i klokkeslagene. Løsningen krever et stort antall lukkede sløyfer som automatisk synkroniserer klokkepulsene.

Simuleringer som selskapet har gjennomført, tyder på at strømforbruket til klokkepulsene vil kunne reduseres med opptil 75 prosent sammenliknet med dagens teknologi. Det innebærer at en prosessor vil kunne få redusert sitt strømforbruk med 35 til 40 prosent ved å ta i bruk den nye klokketeknologien. De selvsynkroniserende sløyfene vil kunne kjøres i svært høye frekvenser, forsikrer Multigig.

Multigig mener at teknikken, døpt «RotaryWave» vil kunne brukes i alle kurante aktuelle halvledermaterialer og produksjonsteknologier. Den vil være spesielt godt egnet til prosessorer for datamaskiner og kommunikasjonsutstyr, heter det.

Selskapet lover å kunngjøre konkrete produkter i løpet av inneværende halvår. Samtidig advarer en analytiker fra Gartner at det vil ta mange år før Multigig-klokker kan integreres i standard-prosessorer for PC-er og servere.

Til toppen