TELEKOM

Ny teknologi skal gi mye raskere mobilnett

Ny utvikling innen den kommende mobilteknologier lover langt raskere overføring av data.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mai 2007 - 12:47

Det er for tiden stor aktivitet innen arbeidet om å utvikle og rulle ut nye teknologier som skal gi raskere dataaksess via mobilnettene.

Forskere tilknyttet et samarbeid mellom Nokia og Siemens, Nokia Siemens Networks, har sett på muligheter for å bedre dataoverførings-hastighetene i forbindelse med teknologien som kalles LTE (Long Term Evolution). Dette er en GSM-basert teknologi som ofte kalles 3,9G eller 4G, og som tidligst ventes å bli tatt i bruk i 2009.

Forskerne har greid å doble den samlede opplastingskapasiteten i LTE-nettverket ved å ta i bruk en virtuell MIMO-teknikk (Multiple-Input, Multiple-Output), noe som også skal redusere prisen på brukerutstyret og redusere strømforbruket. I stedet for en maksimal opplastingshastighet på 54 Mb/s i nettverket, vil to mobiler som samarbeider til sammen kunne laste opp med en hastighet 108 millioner bits per sekund.

I et typisk mobiltelefonnett, vil forbindelsene bli overfylt når to brukere benytter samme frekvensbånd for å koble seg til en basestasjon. Dette fører til at overføringshastigheten synker. Men med Virtual MIMO skal de to forbindelsene koordineres på en slik måte at begge får full hastighet selv om de benytter den samme kanalen.

    Les også:

Virtual MIMO er egentlig et annet navn på en løsning som også kalles Space Division Multiple Access (SDMA). Hver av mobilene har bare én antenne, men danner til sammen en MIMO-enhet. Data kan da sendes samtidig over det samme frekvensbåndet, men vil multiplekses på bakgrunn av posisjonen til de to apparatene i forhold til basestasjonen.

Forskerne har i laboratorieforsøk demonstrert at det er mulig å overføre HDTV-sendinger i begge retninger på en gang til én av mobilene, parallelt med at en vilkårlig datasekvens ble sendt til og fra den andre mobilen. Den totale dataraten for de to apparatene var 108 Mb/s oppstrøms og 160 Mb/s nedstrøms. Sistnevnte benytter vanlig MIMO-teknologi med to antenner.

Fordelen med Virtuell MIMO, i tillegg til den økte kapasiteten i nettverket, er at bruken av kun én antenne for å sende gjør at håndsettene kan gjøres enklere og mindre, noe som reduserer kostnadene. Dessuten trenger man bare å forsterke signalene til og fra én antenne, noe som skal gjøre det mulig å opprettholde kravene til strømforbruket.

LTE regnes som et større skritt på veien enn det HSDPA- og HSUPA-teknologiene (High-Speed Downlink/Uplink Packet Access), som nå tilbys mobilkunder i enkelte land, er i forhold til vanlig 3G. I Norge har Netcom så smått begynt å tilby HSDPA i de mest tettbebygde strøkene, mens det er ventet at Telenor vil tilby slike tjenester noe senere i år. HSDPA gir ideelt betydelig høyere nedlastingshastighet enn vanlig 3G (UMTS) - den teoretisk høyeste nedlastingshastighet på 14,4 Mb/s, men de fleste operatører støtter ikke høyere hastigheter enn 7,2 Mb/s, mens opplastingshastigheten normalt er den samme som med dagens 3G. HSUPA-teknologien, som enkelte operatører vil ta i bruk i år, vil derimot bidra til raskere opplasting, inntil 5,7 Mb/s.

I løpet av høsten 2008 ventes det at enkelte operatører vil ta i bruk en videreutviklet utgave av HSDPA/HSUPA, som kalles HSPA Evolved. Denne tar i bruk MIMO-løsninger og høyere grad av modulering (64QAM). Maksimal nedlastingshastighet skal ifølge GSM Association være 42 Mb/s, mens opplastingshastigheten er begrenset til 11 Mb/s.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.