Ny teknologi skal gjøre netthandel tryggere

Teller tror nettsvindelen kan halveres med en ny betalingsløsning for e-handel.

21. des. 2005 - 13:36

Bruken av Visa- og kredittkort har for alvor skutt fram, og Teller (tidligere Visa) jobber med betalingsløsninger som skal gjøre internetthandel trygt og sikkert.

I dag er det i Norge seks millioner Visa- og MasterCard-kort. Teller har i dag avtale med 60.000 butikker, hvorav 800 er rene nettbutikker i Norge.

Bare norske visakort omsetter for nærmere 400 milliarder i Norge, hvorav netthandelen vil utgjøre mellom seks til syv milliarder i 2005. I 99,98 prosent av tilfellene går alle transaksjoner som de skal, men det svindles i 0,02 prosent av tilfellene.

Opptil 70 millioner kroner går dermed tapt, og det anslås at rundt 10 prosent av dette dreier seg fra netthandel.

Dette tapet tror Teller vil kunne halveres med den nye sikkerhetsløsningen.

Dersom bankene har implementert løsningen skal nettbankkunder få denne meldingen opp når de betaler: Verified by Visa og MasterCard SecureCode.

3D-Secure er navnet på protokollen utviklet av bankene som skal gjøre e-handelen enda tryggere. Dette er en protokoll som enten er eller snart vil bli implementert i alle banker i verden.

- Selv om det er lite svindel, er det denne 0,02 prosenten vi nå vil til bunns ved overvåking og gode systemer, forteller forretningsutvikler Jacob Noodt i Teller til digi.no.

Han forteller at bankene nærmest står i kø for å få implementert 3-D Secure, og av 150 banker gjenstår bare 25 banker.

Dette gjelder blant annet tidligere DnB som ennå ikke har implementert løsningen. Derimot var Gjensidige Nor først ute med å ta i bruk løsningen.

Noodt forespeiler at også DnB Nor skal ha løsningen på plass for sine nettbankkunder innen juni til neste år.

- Kortholderen kan forvente å få like sikker betaling med den nye betalingsløsningen som når han handler ute i butikkene, forteller Noodt.

Nettbankkunden må signere med en kode for å kunne utføre betalingen på nettet.

Det er blant annet BBS og Paynet som leverer betalingsterminaler som integrerer sikkerhetsløsningen inn som en del av sin standardpakke og som også tar kostnadene med å gjøre netthandel trygt.

BBS har i dag integrert løsningen i 500 nettbutikker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.