Ny teknologi skal stoppe illegal filmkopiering

En rekke filmer blir piratkopiert direkte fra filmduken med bruk av digitale kameraer. Det skal ny teknologi sette en stopper for.

En rekke filmer blir piratkopiert direkte fra filmduken med bruk av digitale kameraer. Det skal ny teknologi sette en stopper for.

Mange kinofilmpirater stjeler filmene ved å filme dem direkte fra filmduken. Etterpå legges opptaket inn på et digitalt lagringsmedium og deles med andre nettbrukere enten via åpne eller lukkede fildelingsnettverk eller distribueres ut i markedet på 'gammelmåten' - via bootleg-CD-er eller båndopptak.

Nå skal imidlertid de piratkopierende kinogjengerne stoppes. Amerikanske Cinea arbeider med et system som skal manipulere lysnivået på digitale kinofremvisninger slik at det blir umulig å få til gode opptak direkte fra filmduken med digitale videokameraer. Stadig flere kinoer går over til digitale filmfremvisninger i stedet for tradisjonell film, og det er disse kinoene som kan benytte seg av den nye antipiratmetoden.

Publikum vil ikke legge merke til de stadige lysendringene på kinoduken, men det gjør elektronikken i de digitale kameraene, dermed forpurres piratens videoopptak, melder BBC Online.

Men fremdeles er det et stykke frem før løsningen blir tatt i bruk. Cinea håper å ha en prototyp klar først om et par års tid. Selskapet mottok nylig to millioner dollar i utviklingsstøtte fra US National Institute of Standards and Technology for å få ferdig prototypen.

Til toppen