TELEKOM

Ny teleaktør etablerer seg i Norge

Netcom, Telenor og et mystisk tredje selskap vant frekvenser.

6. des. 2013 - 08:00

TeliaSonera-eide Netcom og Telenor er som ventet to av vinnerne i myndighetenes auksjon på ledige frekvenser til bygging av mobilt bredbånd.

Et mystisk tredje selskap hekter seg på i kampen.

Helt nystartede Telco Data AS er den tredje og siste vinneren av den store og svært viktige frekvensauksjonen, som går i regi av Post- og teletilsynet.

– Bak dette selskapet står den en stor internasjonal aktør. Det er utenlandske eiere, ja. Telco Data er et nystiftet selskap i Norge. Jeg kan ikke gi noen flere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier partner Knut Glad i advokatselskapet Føyen i digi.no.

Det er Glad selv som står oppført som kontaktperson for Telco Data i oppføringen i Brønnøysundregistrene, der selskapet ble registrert så sent som forrige måned.

Alle de ledige frekvensene i 800 Mhz- og 900 MHz-båndet ble solgt, mens det i 1800 MHz-båndet er tre gjenværende blokker av 2x5 MHz som ikke ble solgt, opplyser Post- og teletilsynet i en kunngjøring.

Heller ikke tilsynsdirektør Torstein Olsen ønsker å røpe detaljer om hvem som egentlig står bak Telco Data.

– Det er foreløpig en forretningshemmelighet hvilke planer de har og hvem som står bak. Vi må hensynta private aktørers behov for konfidensialitet i sine forretningsplaner. De ønsker selv å offentligjøre dette, på nyåret tror jeg, sier Olsen til digi.no.

Så da er det bare å begynne med spekulasjonene. Kan det være T-mobile, AT&T eller Vodafone som står klare til å erobre norske mobilkunder? Alternativt kan det også være en finansiell investor eller konglomerat av investorer som står bak, etter det digi.no forstår.

De tre auksjonsvinnerne forplikter seg til å oppfylle kravet om 98 prosent befolkningsdekning for mobilt bredbånd innen fem år.

Tele2 fikk ingenting

I motsetning til Telenor og Netcom fikk ikke Tele2 i Norge tildelt noen ressurser i 800 MHz-båndet, som er svært viktig for utbygging av landsdekkende 4G og 3G.

– Vi er naturligvis ikke fornøyd med utfallet av auksjonen, men vi har en solid posisjon i Norge som vi vil bygge videre på. Vårt eget nett dekker om lag 75 prosent av befolkningen, og vi vil fortsette å tilby norske mobilkunder rimelige og enkle mobile tjenester, sier konsernsjef Mats Granryd i Tele2 AB i en pressemelding.

Tele2 opplyser at de vil fortsette nettverksutbyggingen basert på frekvenser i 900- og 2100 MHz-båndene, samtidig som de ser på muligheten for å skaffe seg ledige frekvenser i 1800 MHz-båndet.

Samtidig sier Tele2 at de skal analysere og evaluere situasjonen de har havnet i nå i etterkant av auksjonen, for «å gjennomføre nødvendige tiltak for å styrke vår posisjon og konkurransekraft i Norge».

Noe er tydeligvis i gjære, for selskapet melder i samme sveiv at de vil holde en pressekonferanse tirsdag til uken.

Telenor: Stor dag for oss

– Dette er en stor dag for Telenor og ikke minst for våre kunder. Dekningen blir bedre allerede fra tidlig i 2014. Vi er nå klare til å forbedre dekningen i alle landets fylker – og ikke minst vil innendørsdekningen bli vesentlig bedre, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge i en melding.

Telenor har i likhet med Netcom bygget nytt mobilnett for milliardsummer i Norge, og en betydelig mengde av basestasjonene står allerede klare til å ta i bruk radiospekteret de har fått tilsagn på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Basestasjonene som er klargjort for 800 Mhz vil bli aktivert i første kvartal 2014, opplyser Telenor. Det samme sier Netcom, som legger til at for dem betyr dette at 4G-dekningen øker fra rundt 50 prosent til minimum 65 prosent i løpet av første kvartalet.

Det er bare å glede seg, for straks disse frekvensene tas i bruk vil norske mobilbrukere ganske umiddelbart kunne få mye bedre dekning på 3G og LTE/4G, både i grisgrendte strøk og til og med flere mil utenfor kystlinjen.

Netcom: Indrefileten

800 MHz-frekvensene, den såkalte digitale dividenden (790 - 862 Mhz)), har lenge vært omtalt som indrefileten i radiospekteret, etter at de ble ledige ved slukkingen av analoge tv-signaler i 2009. Disse frekvensene muliggjør svært god dekning over lange avstander.

– Vi er svært tilfreds med utfallet av aksjonen. 800 MHz-båndet er avgjørende for å kunne gjøre 4G-nettet landsdekkende, og NetCom fikk tilslag på indrefileten hvor myndighetene stiller krav til 98 % høyhastighets mobildekning innen fem år, sier Netcom-direktør August Baumann i en pressemelding.

Dette er vinnerne:

TeliaSonera (Netcom)

2 x 10 MHz (dekningsblokken) i 800 MHz-båndet

2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet

2 x 10 MHz i 1800 MHz-båndet

Telenor

2 x 10 MHz i 800 MHz-båndet

2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet

2 x 10 MHz i 1800 MHz-båndet

Telco Data

2 x 10 MHz i 800 MHz-båndet

2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet

2 x 20 MHz i 1800 MHz-båndet

Frekvensauksjonen er ikke avsluttet. Hva det endelige resultatet blir er ikke klart før mandag kveld, og blir offentliggjort tirsdag neste uke.

Saken oppdateres.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.