Ny telefusjon verdt 300 milliarder

Fusjonenes tid er ikke forbi skal en tro meldingene fra USA, der lokaltelefoniselskapet US West mandag varslet fusjon med Global Crossing verdsatt til 300 milliarder kroner.

Fusjonenes tid er ikke forbi skal en tro meldingene fra USA, der lokaltelefoniselskapet US West mandag varslet fusjon med Global Crossing verdsatt til 300 milliarder kroner.

US West er et av de fire gjenværende Bell-selskapene etter at lokaltelefonidelen av AT&T ble fisjonert i 1984 ut i sju mindre selskap med ansvar for hver sin del av USA (også kalt for Baby Bells). Nå vil selskapet følge opp det som flere Bell-selskap har gjort tidligere; fusjonere.

Partneren er Global Crossing - et selskap som få hadde hørt om for ett år siden. Global Crossing ble etablert av finansmannen Gary Winnick så sent som i 1997, og vil som følge av fusjonen etableres som et New York-registrert selskap.

Selskapet har overtatt WorldComs trone som det mest aggressive av de mindre teleselskapene i USA, og har hatt en eventyrlig utvikling på børsen. Bare siden i fjor høst har verdien økt fra ni til 62 dollar per aksje. I likhet med WorldCom har Global Crossing vært aktiv som kjøper av selskap, og handlet så sent som i mars det amerikanske teleselskapet Frontier for 11 milliarder dollar. Frontier konkurrerte mellom andre med AT&T og MCIWorldCom. Global sto også bak kjøpet av Cable & Wireless' enhet for undersjøiske kabler for få uker siden for 800 millioner dollar.

Global Crossing eier i likhet med mange av konkurrentene et fibernett for høyhastighets teletrafikk, og har hatt en ambisjon om å knytte de tre store telemarkedene i verden (USA, Europa og Asia) sammen i ett nett. Fusjonen med US West skal også sikre selskapet volum på lokaltelefoni og tilgang til 25 millioner privat- og næringslivskunder på vestkysten og i Midt-Vesten. US West får på sin side tilgang til internasjonal infrastruktur.

Markedsverdien på det nye selskapet ender på 600 milliarder kroner, med en omsetning på 125 milliarder. Fusjonen planlegges fullført sommeren neste år.

Også denne telefusjonen må godkjennes av amerikanske konkurranse- og telemyndigheter. Problemet med denne fusjonen er at Bell-selskapet US West, i likhet med alle Bell-selskap, forbys å drive med riks- og internasjonal telefoni før selskapet slipper konkurrenter inn på sitt lokaltelefoninett. Det er kjent i bransjen at US West er blant de Bell-selskapene som holder tettest på sitt "lokalnett".

Et annet interessant aspekt med fusjonsavtalen er at den setter verdien på hver lokaltelefonikunde i US West til 2.250 dollar (17.000 kroner), sammenliknet med 3,700 dollar (28.000 kroner ) per kabel-TV-kunde da AT&T nylig kjøpte kabelselskapet TCI, nettopp for å konkurrere i lokaltelefonimarkedet.

Toppsjef i Bell Atlantic, Ivan Seidenberg, som for tiden får behandlet sin fusjonsplan med teleselskapet GTE av de amerikanske tele- og konkurransemyndighetene, kommenterer fusjonen mellom Global Crossing og US West som "en åpenbar følge av aktivitetene på telemarkedet og den konsolideringen hele bransjen er i ferd med å gjennomgå".

CNBC meldte mandag kveld at det er ventet at en annen av teleutfordrerne i USA, Qwest, vil legge inn et bud på USWest.

Fusjonen mellom US West og Global Crossing er foreløpig siste kapittel i amerikansk telekombransje som de siste to årene er preget av "gigafusjoner" verdsatt til flere hundre milliarder kroner. Blant de fusjonene som ligger i løypa er:

AT&T og British Telecom sine respektive internasjonale aktiviteter, Global Crossing og US West, MCI og WorldCom, Bell Atlantic og GTE, SBC og Ameritech, foruten mindre aksjeoppkjøp som så langt ikke er ansett som fusjoner. Av de nevnte fusjonene er det bare MCI og WorldCom som er gjennomført - de andre er ennå ikke godkjent av myndighetene.

Til toppen