Ny testutgave av Longhorn i år

Bill Gates fortalte mandag at Microsoft vil komme med en ny alfautgave av operativsystemet Longhorn i år.

Bill Gates fortalte mandag at Microsoft vil komme med en ny alfautgave av operativsystemet Longhorn i år.

Bill Gates fortalte under en teknologikonferanse denne uken at selskapet vil utgi en pilotutgave av selskapets neste Windows-operativsystem, Longhorn, senere i år.

Pilotutgaven, eller alfautgaven, av Longhorn skal gjøres tilgjengelig for utviklere og Microsofts partnere. Det er dermed usikkert om den vil gjøres tilgjengelig for alle andre, i hvert fall fra begynnelsen av.

Microsoft har ikke gitt noen konkret dato for når den endelige utgaven av Longhorn vil være ferdig - selskapet er blitt kritisert for dette, men Gates sa under konferansen at spekulasjoner analytikere har kommet med om at operativsystemet ikke kommer før i slutten av 2006, trolig er en velbegrunnet spekulasjon. Ifølge Wall Street Journal la han dog til at det ikke er noen gitt lanseringsdato som driver utviklingen av Longhorn framover.

Microsoft vil til sommeren komme med den andre servicepakken til Windows XP. Gartner mener at Microsoft trolig vil måtte komme med en foreløpig uannonsert Windows-utgave mellom SP2 og Longhorn. Årsaken er først og fremst alle Windows-kundene som har inngått vedlikeholdsavtaler. Disse er gjerne undertegnet med den forventningen at en ny Windows-utgave vil komme i løpet av avtaleperioden, som gjerne er på tre år.

Produktsjef for Windows-klienten hos Microsoft, Greg Sullivan, har bekreftet at selskapet vurderer en interimutgave av Windows før Longhorn. Den potensielle Windows-utgaven har fått kodenavnet "Windows XP Reloaded".

Gates skal ikke ha sagt noe om denne under hans tale i går.

Også neste utgave av Microsofts databasesystem, SQL Server, er blitt utsatt fra 2004 til første halvdel av 2005. Dette ble kjent tidligere denne måneden. Deler av funksjonaliteten til Yukon, som er kodenavnet på den nye databaseserveren, skal være integrert i Longhorn. En forsinkelse i lanseringen av Yukon kan bety ytterligere forsinkelse for Longhorn.

Til toppen