LENOVO

Ny Thinkpad blir en av de første med Intels nye, superraske Optane-lagringsteknologi

Lenovo Thinkpad T570 vil kunne leveres med Optane-SSD, basert på Intel og Microns 3D Xpoint-teknologi.
Lenovo Thinkpad T570 vil kunne leveres med Optane-SSD, basert på Intel og Microns 3D Xpoint-teknologi. Bilde: Lenovo / Intel (montasje: digi.no)
2. jan. 2017 - 10:21

Det har gått rundt ett og et halv år siden Intel og Micron første gang annonserte den nye minneteknologien 3D Xpoint. Minnet er basert på en nyutviklet teknologi og er en slags mellomting mellom systemminnet (DRAM) i pc-er og flashbasert minne. Det vil bli benyttet i SSD-er og minnemoduler fra Intel som vil bli solgt under merkenavnet Optane.

Nå har pc-produsenten Lenovo annonsert at de i mars vil lansere nye bærbare pc-er som vil bli blant de første som vil kunne utstyres med Optane. Det skriver Anandtech

Intel har ikke sagt noe om når de vil begynne å levere Optane, men blant annet de nye Thinkpad T470p-, L470-, L570, T470- og toppmodellen T570 skal ha det som trengs for å støtte teknologien. 

I første omgang kun som cache-minne

Optane-disken i Thinkpad T570 vil være en PCIe-SSD med formfaktoren M.2 2242 – altså 22 mm bred og 42 mm lang. SSD-en vil ha en kapasitet på bare 16 GB, og den vil derfor først og fremst være ment som en slags cache – midlertidig lagringsplass for å øke ytelsen. Lagrer man operativsystemet på Optane-SSD-en vil maskinen kunne starte opp svært raskt. Primærlagringen vil være enten en tradisjonell harddisk på 2 TB eller en SSD på 1 TB.

Thinkpad T570 vil ellers være utstyrt med Thunderbolt 3 og USB Type-C, og kan leveres med en UHD-skjerm (3840 x 2160 punkter). 

Krysningspunkt-arkitektur

3D XPoint-teknologien består av minneceller som sitter i krysningspunktene mellom ordlinjer og bitlinjer. Dette gjør at hver eneste minnecelle kan aksesseres direkte.
3D XPoint-teknologien består av minneceller som sitter i krysningspunktene mellom ordlinjer og bitlinjer. Dette gjør at hver eneste minnecelle kan aksesseres direkte. Foto: Intel

3D Xpoint-teknologien i Optane-produktene baserer seg på det Intel og Micron kaller en «krysningspunktarkitektur» (Xpoint – altså crosspoint). Denne består av et slags tredimensjonalt rutenett hvor minnecellene sitter i krysningspunktene mellom ordlinjer og bitlinjer. Dermed kan man adresse hver eneste minnecelle direkte, i stedet for å måtte lese eller skrive hele blokker med data. Dette skal kunne bidra til raskere lese- og skriveoperasjoner.

Da Intel og Micron annonserte 3D Xpoint i 2015 snakket de om hastigheter opptil 1000 ganger bedre enn tradisjonelt flash-minne, men hvor raskt det vil være i praksis gjenstår å se. Ifølge The Register skal det være tregere enn DRAM, men mye raskere enn NVMe NAND.

Du kan lese mer om hvordan 3D Xpoint-teknologien fungerer her

Støtte for Optane er for øvrig blant nyhetene i Intels nye «Kaby Lake»-prosessorer, som begynner å dukke opp i bærbare pc-er i disse dager. 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.