BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny tiltale mot ILoveYou-mistenkt

I august i fjor frafalt filippinske myndigheter tiltalen mot Onel de Guzman som var mistenkt for å ha utløst ILoveYou-ormen. Saken skal nylig være gjenåpnet.

14. juni 2001 - 09:56

Kilden til dette er en kort melding på nettstedet til det britiske antivirusselskapet Sophos, som siterer ikke-navngitte "rapporter" fra Filippinene. Elfren Meneses, leder for datakrimavdelingen i landets National Bureau of Investigation (NBI) skal ha levert en formell henvendelse til justisdepartementet i Manila med anmodning om tillatelse til å gjenoppta etterforskningen i saken. Anklagermyndigheten ved Archimenedes Manabat skal ha reagert positivt på henvendelsen, og gått med på å sette til side henleggelsen fra august i fjor. Det er ikke opplyst hva som er foranledningen til Meneses' initiativ. NBI ledet etterforskningen mot Guzman, støttet av det amerikanske føderale politiet FBI.

Det har ikke vært mulig å få bekreftet dette gjennom søk i filippinske nettaviser. Ingen av dem har nevnt Guzman siden henleggelsen av den opprinnelige tiltalen 22. august i fjor. Flere av dem meldte imidlertid 22. juli at Guzman var blitt ansatt av et ikke navngitt britisk sikkerhetsselskap. De referte ikke fra Guzmans intervju med New York Times i midten av oktober, der Guzman meldte at han trengte en jobb. (Se artikkelen Antatt ILOVEYOU-opphav er ledig for oppdrag.)

Etter ILoveYou-epidemien vedtok nasjonalforsamlingen i Filippinene lovgivning mot IT-kriminalitet. Den opprinnelige tiltalen mot Guzman måtte utarbeides etter lover beregnet på ulovlig tilgang til system for telesamband. Henleggelsen skyldtes at det juridiske fundamentet ble for svakt.

De nye lovene har ført til skjerpet kamp mot IT-kriminalitet. 8. juni ble to tidligere ledere av en privat handelsskole i San Juan arrestert, mistenkt for å ha brutt seg inn i skolens datasystem. De skal ha kopiert materiale de ikke hadde lovlig tilgang til, blant annet forretningsplaner som de brukte for å opprette en konkurrerende skole.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.