Ny tjeneste vil peile alle norske mobiler

Et engelsk selskap lover en ny og enklere tjeneste for å peile alle norske mobiler.

Et engelsk selskap lover en ny og enklere tjeneste for å peile alle norske mobiler.

Utplasseringen av mobilmastene gjøre det mulig å finne ut omtrent hvor en bruker er, men reglene for hvordan andre enn politiet kan bruke dette er strenge.

Det finnes i dag flere tjenester som lar deg spore mobilbrukere i Norge, men det fordrer at du eier mobilen du skal spore. Og brukeren får stadig advarsler. Arbeidstakere kan signere avtalere om å la arbeidsgiver spore deres mobil, men i hvilke tilfeller dette er lov regulerer Datatilsynet strengt.

Tjenesten til World Tracker er derfor oppsiktsvekkende. Det engelske selskapet som holder til på skatteparadis-øya Isle of Man lover å kunne spore en mobil i både England, Tyskland og etterhvert Norge, skriver idg.se.

På selskapet nettsider står det spesifikt at selskapet planlegger å lansere sin tjeneste i Norge - både for brukere av Telenor og Netcoms nett - det vil si så godt som alle mobilbrukere i Norge. "Snart" står det utenfor Netcom og Telenor på denne siden .

Tjenesten skiller seg fra tidligere tilbud i Norge ved at den som spores ikke må ha undertegnet noe samtykke på forhånd. World Tracker forteller at de sender en SMS med beskjed til brukeren noen har forsøkt å få sporet.

Brukeren får beskjed om hvem det er som ønsker å spore han eller hun, men det er en stor hake:

Brukere får ikke vite at det er snakk om sporing. I følge demostrasjonen på World Trackers nettside får man følgende beskjed:

"Tom Smith (07712345678) has requested to add you to their Buddy List! To accept, simply reply to this message with 'LOCATE'"

Meldingen fremstår altså som et ønske om å legge brukeren til en slags lynmeldingstjeneste. Svarer brukeren ja, kan du spore brukeren når du vil, forklarer World Tracker.

Her kan du lese World Trackers forklaring på hvordan tjenesten fungerer.

Slik meldingen engelske brukere får vil nok mange brukere kunne lures til å bli overvåket mot sin vilje. Det gjenstår å se hvordan meldingen vil fremstå på norsk.

Tjenesten skal kunne brukes både fra en mobil og en PC. Brukeren som vil spore andre oppretter en konto og blir trukket for hver sporing.

I England hvor tjenesten nå er kan spore brukere av de fire støre mobiloperatørene UK - O2, Orange, T-Mobile og Vodafone - koster en sporing 20 pence, rundt 2,30 kroner.

På PCen bruker World Tracker Googles kartsystem, men dette dekker foreløpig ikke Norge.

Informasjonssjef i Datatilsynet Ove Skåra er skeptisk til hvordan World Tracker fungerer for engelske brukere.

Reglen for bruk av posisjoneringsdata i Norge er at den som skal posisjoneres må få klar informasjon om hva som skal skje og gi et samtykke til det. Videre må personen få jevnlige påminnelser om at det skjer, noe World Tracker ikke gjør for engelske brukere i dag.

- Vi har myndighet til å stoppe Telenors utlevering av data til et utenlandske selskaper dersom de ikke følger regelverket for samtykke og informasjon, forteller Skåra til digi.no.

Til toppen