BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Transmeta-brikke utfordrer Intel Centrino

En ny Transmeta-brikke innlemmer teknologi fra AMD, og utfordrer Intels kommende stjerne Pentium-M i Centrino-familien.

10. mars 2003 - 07:58

Ifølge News.com vil Transmeta om kort tid offisielt kunngjøre en ny brikke, TM8000, også kjent under dekknavnet Astro.

TM8000 tar sikte på det samme markedssegmentet som Intels Pentium-M som blir offisielt lansert onsdag 12. mars, da en 300 millioner dollars markedskampanje for det nye Centrino-konseptet settes i sving. Det dreier seg om høyytelses prosessorer med svært lavt strømforbruk, slik at man kan arbeide opptil en arbeidsdag uten batteriladning, selv med tilgang til trådløst nettverk.

Prosessorkjernen i TM8000 er helt ny. Mens Transmetas Crusoe-prosessor kan få unna opptil fire instruksjoner per klokkeslag, er TM8000 laget for å skuffe unna opptil åtte. Teoretisk innebærer det at ytelsen vil kunne opprettholdes med halvert klokkefrekvens.

Rundt prosessorkjernen bygges det inn kommunikasjon mot andre brikker, med den AMD-utviklede HyperTransport-teknologien. Dette er en parallell overføringsteknologi som i den eksisterende versjon 1.0 kan nå 6,4 GB per sekund i 16 biters overføring, og 12,8 GB per sekund i 32 biters overføring. Konsortiet som forvalter teknologien, HyperTransport Technology Consortium, kunngjorde i januar at versjon 2.0 vil være ferdig spesifisert innen førstkommende årsskifte.

    Les også:

TM8000-brikken vil også inneholde kretser for direktetilkopling til minne, gjennom en integrert Northbridge minnekontroller, en funksjon som vanligvis skjøttes av en egen brikke på brikkesettet som forbinder prosessoren med resten av komponentene i en PC. Integrasjonen av Northbridge og HyperTransport lover høy ytelse for TM8000, selv om klokkefrekvens og andre detaljer ikke er kjent.

Transmetas nye brikke vil produseres av Taiwan Semiconductor Manufacturing i en 130 nanometers prosess. Ifølge Wall Street Journal vil TM8000 være klar for volumproduksjon i tredje kvartal i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.