Ny TV-kabel skal gi helt nye muligheter

HDMI-teknologien skal fornyes og lover blant annet støtte for 3D og datanettverk.

Ny TV-kabel skal gi helt nye muligheter

HDMI-teknologien skal fornyes og lover blant annet støtte for 3D og datanettverk.

Alle moderne og flate TV-er er utstyrt med et antall HDMI-kontakter (High-Definition Multimedia Interface). HDMI er et standard lyd- og videogrensesnitt for ukomprimert overføring av digitale data. Det kom på markedet i 2003 og erstatter kontakter for tilsvarende analogi signaler, inkludert Scart og S-video.

I tillegg til TV-ene, kan selvfølgelig også mye annet utstyr være utstyrt med støtte for HDMI. Dette inkluderer blant annet Blu-ray-spillere, PC-er, spillkonsoller, dekodere og videokameraer. HDMI støtter også HDCP-teknologien (High-bandwidth Digital Content Protection) for kryptering av det digitale innholdet. Dette er selvfølgelig mest interessant for innholdsleverandører.

I alt er det blitt levert over 600 millioner enheter med HDMI-støtte. Analyseselskapet In-Stat har spådd at det vil bli levert mer enn 394 millioner enheter med HDMI-støtte bare i år.

HDMI-spesifikasjonen har blitt oppdatert flere ganger. Den nyeste er versjon 1.3c, som kom i fjor høst. Men det har ikke blitt gjort vesentlige endringer i spesifikasjonen siden versjon 1.3 kom i 2006.

Nå har tiden kommet for å fornye HDMI-standarden på nytt. Nye krav og ny funksjonalitet gjør at dagens HDMI-spesifikasjon snart ikke lenger strekker til.

Under denne ukens Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas la HDMI Licensing fram en oversikt over hva som kan ventes i den neste versjonen av HDMI-spesifikasjonen, som skal fullføres innen sommeren.

Det har i første rekke vært fem trender som spesifikasjonen nå skal forsøke å møte.

Den ene dreier seg om datanettverk. HDMI-kabelen skal i framtiden kunne overføre Ethernet-forbindelser, i tillegg til HD-video og HD-lyd.

Nytt er det også at HDMI skal få en returkanal for lyd. Dette skal eliminere behovet for en separat S/PDIF-kabel ved at TV-en skal kunne sende lydstrømmer oppstrøms over HDMI-kabelen til en A/V-receiver for prosessering og avspilling.

Full HD (1080p) har blitt nærmest standard i store, flate TV-er i dag, men allerede finnes det produkter som støtter enda høyere oppløsninger.

Blant annet demonstrerte Toshiba en løsning under CES-messen som oppskalerer video med full HD til 4kx2k-formatet. Denne løsningen bygger på en versjon av Cell-prosessoren, som er kjent fra blant annet Playstation 3.

Eksempel på en eksisterende HDMI-plugg
Eksempel på en eksisterende HDMI-plugg

Neste generasjon av HDMI skal støtte 4kx2k-formatet, som altså åpner for oppløsninger på omtrent 4000 x 2000 piksler, omtrent fire ganger så mye som full HD. I tillegg loves det støtte for det som ikke er nærmere spesifisert enn 3D. Denne støtten skal gjøres mulig ved å heve den øvre grensen til HDML-linken.

HD-video i bilen er det sikkert noen som ønsker seg. Det gjør i alle fall HDMI Licensing som i den nye standarden legger fram en ny spesifikasjon for kontakter som er egne for bruk i biler.

I tillegg loves det at selve pluggen mindre ved at det innføres en ny 19-pinners plugg og kontakt. Fra før finnes det tre ulike HDMI-kontakter i varierende størrelser med enten 19 eller 29 pinner.

Til toppen