Ny type «alt-i-ett» bærbar

Interessante løsninger i Acer Aspire R7.

Ny type «alt-i-ett» bærbar
Acer Aspire R7 har en ny skjermkonstruksjon og en ny plassering av tastaturet. Bilde: Acer

Berøringsegenskapene til Windows 8 utfordrer pc-leverandører til å gå nye veier når de skal utforme bærbare modeller. På en pressekonferanse i New York fredag presenterte Acer flere nye bærbare. I en av disse, Aspire R7, mener de å ha «redefinert touch- og skriveopplevelsen».

Til denne bærbare pc-en har Acer utviklet en ny måte å feste skjermen til, kalt «Ezel». Navnet er antakelig et ordspill på «easel» som betyr «staffeli» på engelsk.

Poenget er at skjermen ikke bare kan vippes, vris og vendes nærmest fritt: Den kan også trekkes og skyves framover og bakover. Samtidig har tastatur og «touchpad» byttet plass: Tastaturet er foran, mens styreflaten er plassert bakerst, ved skjermfestet.

Motivet for denne konstruksjonen er å oppnå best mulig tilpasning til de ulike måtene å bruke pc på i dag.

Er gjøremålet å se film eller video, kan skjermen orienteres slik at tastaturdelen bare fungerer som skjermstøtte, og synsvinkelen kan velges fritt. Tastaturet gjemmes bak skjermen.

Skal enheten brukes som nettbrett, kan skjermen slås ned over tastaturet.

Er man fortrolig nok med berøringsskjerm til at styreflaten er overflødig, kan man plassere skjermen slik at den kommer tett innpå tastaturet og skjuler styreflaten.

Ønsker man å gjøre styreflaten tilgjengelig, er det bare å forskyve skjermen bakover.

Ezel-konstruksjonen gir store muligheter.
Ezel-konstruksjonen gir store muligheter. Bilde: Acer

Vi som hater tradisjonelle styreflater fordi vi stadig streifer borte i den og forskyver markøren mens vi skriver – og følgelig holder oss til bærbare med «stavmus» i tastaturet slik at styreflaten kan deaktiveres – hilser Ezel-konstruksjonen velkommen. Vi kan selvfølgelig trygt fortsette å bruke vanlig mus, i tillegg til berøringsskjermen.

Ellers har Aspire R7 en skjerm på 15,6 tommer med oppløsning 1920x1080 punkter. Inngangsmodellen til veiledende 7 890 kroner inklusiv mva har Intel Core i5-prosessor, 500 gigabyte disk og 6 gigabyte minne. Det er tre USB-utganger, HDMI og leser for SD-kort, samt egen volumknapp for lydsystemet med Dolby Home Theater og fire høyttalere på åtte watt. Den kan rustes opp til opptil 12 gigabyte minne, 1 terabyte disk og SSD på 256 gigabyte. For øvrig er tastaturet bakbelyst.

Maskinen skal være tilgjengelig fra midten av mai.