FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny type batterier lades på 30 sekunder

Nec har gjort et gjennombrudd i batteriteknologi som kan endre bruken av både bærbare PCer og alt lommeutstyr.

6. apr. 2004 - 12:59

Necs forskningsavdeling er ferdige med utviklingen av en ny batteritype som gjør et av handikapene ved dagens batterier til historie.

For i dag må vi vente - gjerne i flere timer mens våre stadige flere typer mobilt utstyr blir ladet opp. Dette krever planlegging og tid. Det verste er når man trenger utstyret og det er utladet.

Nec forteller at deres nye batterier, kalt "organic radical" batterier, lades opp på bare 30 sekunder.

Dessverre har ofte gjennombrudd av denne typen store ulemper. Men i sin pressemelding svarer Nec litt uvant på de fleste av spørsmålene man kan tenke seg om ulemper.

Det første selskapet påpeker er at ytelsen er den samme som nikkel-hydrogen batteriene som i dag brukes i mye utstyr som videokameraer og musikkspillere.

Nec gir et eksempel: Uten å øke størrelsen på dagens batterier, kan selskapets nye teknologi gi et batteri som lades på 30 sekunder og gir en bærbar Minidisc-spiller 80 timers spilletid.

Den nye batteritypen er også overlegen på hvor fort den kan gi fra seg all den lagrede energien. Dette gjør at Nec først skal kommersialisere teknologien i batterisystemer for biler, servere og annet kritisk utstyr.

Nec forteller at selskapet skal legge om produksjonen i en av sine fabrikker til produksjon av organic radical-batterier.

Så kommer det viktigste punktet:

- Selskapet forventer at når masseproduksjon kommer i gang vil prisen bli den samme som nikkel-hydrogen-batterier, for den nye typen batterier inneholder ikke noen dyre materialer, skriver Nec i sin pressemelding.

Det eneste som mangler er konkrete datoer for lanseringer, men i motsetning til mange andre forskningsgjennombrudd, indikerer Nec lansering mot relativt korte tidshorisonter, kanskje allerede i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.