TELEKOM

Ny type mobilmaster gir bedre dekning for festivalfolket på Roskilde

Rett sør for Roskilde ligger en slette som uten sammenligning har den beste mobildekningen av alle sletter i hele Danmark. Den huser nettopp nå Roskilde Festival, men er samtidig vert for en rekke nye antenner som teleselskapet 3 tester i det uvanlige miljøet.

Stefan Ring Støhrmann har ansvar for at 3 kan levere dekning til blant annet Roskilde Festival, hvor telebedriften har seks ingeniører på vakt hele uka
Stefan Ring Støhrmann har ansvar for at 3 kan levere dekning til blant annet Roskilde Festival, hvor telebedriften har seks ingeniører på vakt hele uka Foto: 3, Creative Commons
Morten Egedal, Ing.dk
6. juli 2018 - 08:50
  <i>Foto:  3</i>
  Foto:  3

Roskilde Festival er – ved siden av å være en fest for musikkelskere – en fest for test av nye teknologier. I år står teleselskapet 3 derfor bak et forsøk som skal maksimere 4G-kapasiteten på nettverket på festivalen, slik at det kan takle det stadig økende dataforbruket.

Det handler om ny antenneteknologi – nærmere bestemt ‘L1800 4T4R MIMO’ og ‘LT2600 4T4R MIMO’. De testes med seks sektorer eller celler per site, noe som innebærer at hver mast har dobbelt så mange sektorer som normalt.

I praksis betyr det at det vil være bedre dekning i de områdene hvor festivalgjestene står spesielt tett.

– Hvis du forestiller deg at nettverkskapasitet er en bløtkake, er spørsmålet hvordan vi får lagt på flere lag, og hvordan vi kan skjære den i flere stykker, slik at alle kan få en bit av kaka, forklarer nettverksansvarlig Stefan Ring Støhrmann i 3.

– Området Orange Scene er selvfølgelig et godt eksempel, men også ved Arena er det samlet veldig mange folk på et relativt lite areal. Det er en utfordring for nettverket, sier Stefan Ring Støhrmann.

Dette skyldes ikke at den vanligvis tomme sletta sør for Roskilde mangler master. På Dyrskuepladsen har 3 ni faste master, og setter i tillegg til dette opp seks mobile master under festivalen.

– Dette er den åpne plassen som har den beste dekningen i hele Danmark året rundt. Telemastene på plassen har stort sett ingen trafikk utover den under festivalen, men da jobber de til gjengjeld skikkelig. Det tilsvarer faktisk den dekningen som du ville finne i en større småby, sier han.

Les også: Roskilde-nerdenes hjemmelagde batteri er større enn en Prius (ing.dk)

Alle vil ha en bit av kaka

Professor Preben Mogensen i Wireless Communication Networks ved Aalborg Universitet har selv studert mulighetene for kapasitetsutvidelse siden tusenårsskiftet, og han bekrefter at 3s forsøk vil gi langt bedre dekning.

– Studiene våre viser at det gir i størrelsesordenen 60 prosent ekstra kapasitet å gå fra tre til seks sektorer, sier han.

– Årsaken til at man ikke oppnår 100 prosent økning av kapasiteten er at det oppstår mer interferens mellom sektorene, når de blir smalere.

(Artikkelen fortsetter under)

Å gå fra tre til seks sektorer eller celler per mast gir bedre dekning og høyere kapasitet. Men overlappingen gir interferens, noe som er årsaken til at en dobling av antallet av sektorer ikke dobler kapasiteten men ‘bare’ gir en gevinst på 60–70 prosent. <i>Illustrasjon:  MI Grafik / Lasse Gorm Jensen</i>
Å gå fra tre til seks sektorer eller celler per mast gir bedre dekning og høyere kapasitet. Men overlappingen gir interferens, noe som er årsaken til at en dobling av antallet av sektorer ikke dobler kapasiteten men ‘bare’ gir en gevinst på 60–70 prosent. Illustrasjon:  MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Lavpraktiske problemer

Preben Mogensen forklarer at det teoretisk ikke er mye nytt i 3s forsøk, men at det likevel er spennende, siden det er celler av en type som vi vanligvis ikke har i de danske telemastene.

– Jeg vet at det er flere europeiske operatører som har testet dette med suksess. Men i praksis er lanseringen av 6 sektor-sites gått langsommere enn jeg hadde forventet, sier Preben Mogensen.

– Det kan være problematisk på mange små sites å oppgradere til flere eller bredere antennekonstruksjoner, hvor det vanligvis bare sitter tre smale panelantenner rundt et jernrør som ikke er tykt nok til å kunne bære mer. Det er et svært lavpraktisk problem, forklarer han.

Det krever at man oppgraderer konstruksjonen til å kunne bære antennene og flere kabler, og med det kommer det regninger – ikke bare for maskinvare, men også fra dem som man leier plass hos, for de vil naturligvis ha mer penger for å ha en større antennekonstruksjon stående. Preben Mogensen mener likevel at 6 sektor/site-telemaster er en relativt billig metode for å utvide nettverkskapasiteten.

Enorme mengder tale-, sms- og oppringingsdata

3 følger med på hvor aktive festivalgjestene er på telefonene, og ikke overraskende blir de brukt forskjellig på ulike tidspunkter.

– Vi ser ofte at rekorden i samtaleoppkall ligger i forbindelse med at folk kommer inn på plassen. Man ser også en toppbelastning lørdag ved East- og West-inngangene. Når folk så har ‘landet’ i campingområdene, fordeler trafikkbelastningen seg mer jevnt i området hvor det deretter er strømming av musikk og lignende som står for store mengder av datatrafikk. Og når musikken for alvor går i gang onsdag, eksploderer trafikkbelastningen på hele festivalnettverker vårt, forklarer Stefan Ring Støhrmann, som forventer nye rekorder igjen i år.

Mobiltelefonene er nesten rødglødende på Roskilde Festival. Her ses data fra 3s nettverk fra festivalen i 2017. <i>Illustrasjon:  3</i>
Mobiltelefonene er nesten rødglødende på Roskilde Festival. Her ses data fra 3s nettverk fra festivalen i 2017. Illustrasjon:  3

– Opplastningen er størst under de største navnene, hvor folk laster opp bilder og videoer av konsertene. Oppringinger og tekstmeldinger er vanlige like før og like etter konsertene, hvor folk sikkert har det travelt med å koordinere med hverandre, sier han.

3 vil ha seks ingeniører på festivalplassen, og de foretar løpende tester og sikrer at alt fungerer. De skal blant annet sørge for at kapasiteten blir utnyttet optimalt eller stenge av dersom det ikke fungerer korrekt.

– Vi går til grensene når vi tester ny teknologi, men ikke lengre. Vi er klare til å koble ut utstyret hvis det ikke fungerer. Det viktigste er folks brukeropplevelse, og det er ufravikelig. Det skal være en god opplevelse, sier han.

Mange andre teknologi-lekeplasser

Danske Ingeniøren møtte 3 i forbindelse med testingen deres på Roskilde Festival. Men Stefan Ring Støhrmann påpeker at dette langt fra er eneste stedet som gir morsomme og annerledes utfordringer.

På Smukfest i bøkeskogen ved Skanderborg er det ikke akkurat problemer med interferens. Her gir trærne problemer med overhodet å få et godt signal over alt.

– Det er en helt annen utfordring. Vi setter antennene opp i trærne, og det kan vi gjøre fordi det er lagt ned et fibernett i skogbunnen, forklarer Stefan Ring Støhrmann.

– Det er alltid forskjellige utfordringer. Det kan være at man blir bedt om å flytte seg, og dermed må man ha dyktige folk som raskt kan finne en løsning.

På Roskilde Festival i fjor sommer var ca. 70 prosent av alle telefoner på 3s nettverk iPhoner, og det strider litt mot et gammelt råd:

– Man hører jo ofte at folk bør ta med seg gamle telefoner på festival, men vi kan se at de ganske enkelt møter opp med der nye telefonene sine, konkluderer Stefan Ring Støhrmann.

Artikkelen er levert av Ingeniøren (ing.dk)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.