BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny type regnearkvirus oppdaget

En ny type virus ser ut til å ha oppstått. Viruset, som er først er blitt identifisert i Frankrike, angriper Microsoft Excel, verdens mest brukte regneark.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. jan. 1998 - 16:40

Ifølge Real.Content annonserte Network Associates onsdag at selskapets McAfee Labs Anti-Virus Emergency Response Team (AVERT) i Paris hadde identifisert Excel-viruset. Viruset, som kalles "XF/Paix.A", angriper regnearket ved å installere seg selv ved å bruke formler via et tillegg til Excel.

USA Today melder at viruset angriper Excel ved å fjerne verktøylinjen og å tvinge brukeren til å lukke arbeidsboken uten å lagre dataene. Dataene som ikke er lagret, går dermed tapt. Navnet på filen til arbeidsboken blir endret til "Paix en fin", som betyr "Fred til slutt" på fransk.

- Selv om viruset i dag bare påvirker franskspråklige utgaver av Excel, er det potensielt mulig at den nye virustypen kan brukes til å angripe Excel, uansett språk, innen de neste tre månedene, sier Shannon Talbott, sjef for McAfee Labs, i en pressemelding.

Gene Hodges, også han ansatt i Network Associates' antivirusgruppe, sier til USA Today at viruset utgjør en trussel spesielt fordi det er enkelt å lage, samt at det angriper en populær applikasjon.

Tidligere Excel-virus har stort sett vært makrovirus som formeres og spres når automatiske funksjoner blir utført, for eksempel ved at filer blir åpnet eller ved at visse taster blir trykket. Det nye viruset aktiveres når brukeren utfører en enkel kalkulasjon.

Network Associates har lagt ut en oppdatering til sitt antivirusverktøy som kan identifisere og avlive viruset.

Også Symantec har isolert viruset, og selskapet jobber nå med en løsning. Ifølge USA Today vil Symantec legge ut en oppdatering av selskapets antivirusdefinisjoner på selskapet nettsted så snart den blir klar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.