ANALYSER

Ny type server i kraftig vekst

«ODM» vokser med 45 prosent og har snart tatt igjen stormaskiner.

Servere designet av kunden utgjør et marked i kraftig vekst. Bildet viser datahallen til Facebook i Luleå, som åpnet i juni i år.
Servere designet av kunden utgjør et marked i kraftig vekst. Bildet viser datahallen til Facebook i Luleå, som åpnet i juni i år. Bilde: Facebook

Analyseselskapene Gartner og IDC har publisert hver sin analyse av utviklingen på det globale servermarkedet i tredje kvartal, se henholdsvis Gartner og IDC.

Begge analysene viser at det globale servermarkedet faller for tredje kvartal på rad, målt i omsetning. IDC oppgir en nedgang på 3,7 prosent til 12,1 milliarder dollar, Gartners anslag er ned 2,1 prosent til 12,3 milliarder dollar.

Utviklingen for de store varemerkene framstilles også likt av begge analyseselskapene. Rekkefølgen til de fem er lik: HP, IBM, Dell, Cisco, Oracle. Endringen fra tredje kvartal i fjor er at Cisco har overtatt fjerdeplassen til Oracle. HP og Cisco øker omsetningen i et sviktende marked – Cisco med 43 prosent ifølge Gartner og IDC – mens IBM, Dell og Oracle faller. Dell er ned 6 prosent (IDC) eller 3,5 prosent (Gartner): Hos begge faller Dell raskere enn markedet. IBM er ned 19 prosent, Oracle er ned 16 prosent.

Det mest interessante ved de to kvartalsrapportene er at IDC innfører en ny serverkategori, kalt «ODM» for «original design manufacturers». Det dreier seg om leverandører som framstiller servere etter kundens design. I noen tilfeller leveres delsystemer, i andre dreier det seg om fullstendige systemer. Under merkelappen «ODM Direct» samler IDC begge disse typene. Tidligere havnet omsetningen av fullstendige ODM-servere under kategorien «andre», mens delsystemene ikke ble sporet og ikke kom med i statistikken. IDC har gjennomgått sine analyser tilbake til første kvartal 2008 for å gi sine kunder innsikt i kategoriens utvikling.

Poenget er at ODM er i kraftig vekst. IDC anslår omsetningen i tredje kvartal i år til 783 millioner dollar. Det er 45 prosent mer enn i samme kvartal i fjor. IDM utgjør i dag 6,5 prosent av det globale servermarkedet. 80 prosent av omsetningen går til amerikanske «selvbyggere», først og fremst Google, Amazon, Facebook og Rackspace.

Blant ODM-leverandører nevner IDC Quanta, Wistron Group/Wiwynn, Inventec og Compal.

IDC tror ODM vil oppleve vedvarende kraftig vekst.

Utover leverandør, betrakter IDC servermarkedet etter servertype (volum, mellomstor, høyytelse), operativsystem (z/OS, Linux, Windows, Unix), prosessortype (x86) og formfaktor.

Innen servertype vokser volumsystemer med 3,5 prosent, mens mellomstore og høyendesystemer faller med henholdsvis 18 og 23 prosent.

x86-servere står for nærmere 80 prosent av det globale servermarkedet.

Andelen vokser: Omsetningen av x86-servere økte med 2,8 prosent fra tredje kvartal i fjor, ifølge IDC.

Av de tre største leverandørene, var HP alene om å vokse. HP omsatte x86-servere for 3,1 milliarder dollar, opp 7,8 prosent fra i fjor. De to nærmeste konkurrentene opplevde derimot kraftig omsetningssvikt: Dell falt 6,0 prosent til 2,0 milliarder dollar, IBM falt 18 prosent til 1,2 milliarder dollar.

Per operativsystem ser bildet slik ut:

  • Windows-servere er ned 1,3 prosent til 6,1 milliarder dollar, markedsandel 50 prosent.
  • Linux-servere er opp 5,6 prosent til 3,4 milliarder dollar, markedsandel 28 prosent
  • Unix-servere er ned 31,3 prosent til 1,3 milliarder dollar, markedsandel 11 prosent.
  • z/OS-servere (IBM stormaskiner) er opp 6,3 prosent til 827 millioner dollar, markedsandel 7 prosent.

Servere med spesielle formfaktorer er i kraftig vekst. IDC skiller mellom bladservere og tetthetsoptimaliserte servere.

  • Bladservere er opp 7,7 prosent til 2,3 milliarder dollar, markedsandel 19 prosent
  • Tetthetsoptimaliserte servere er opp 13,1 prosent til 853 millioner dollar, markedsandel 12 prosent.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.