BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny type skjerm samler lys fra omgivelsene

Ved Napier University i Edinburgh er det framstilt en dataskjerm som samler og konsentrerer lys fra sine omgivelser, slik at det er leselig i både mørke og sterk sol.

20. okt. 2000 - 05:15
Dataskjerm basert på fluorescerende fiber, utviklet ved Napier University i Skottland, som vises til minister for bedrifter og livslang læring, Henry McLeish.
Dataskjerm basert på fluorescerende fiber, utviklet ved Napier University i Skottland, som vises til minister for bedrifter og livslang læring, Henry McLeish.

Dataskjermen er framstilt av professor Janos Hajto i forbindelse et prosjekt kalt "Throwing light on timetables" for å lage informasjonsskjermer til bussholdeplasser.

Baksiden av skjermen består av fluorescerende fiber som samler lys fra omgivelsene og konsentrerer det i endepunktene. Endepunktene danner de lysende punktene på skjermen. Planet med lyspunktene er dekket av et lag med flytende krystaller. En krystall kan skygge for et lyspunkt eller la det synes. Svitsjing fordrer ikke annet enn at krystallen settes under en annen spenning. Det bidrar til at skjermen bruker minimalt med strøm, selv om lyspunktene er 30 ganger så lyssterke som sine omgivelser.

Selv alminnelig gatebelysning skal være tilstrekkelig til at skjermene er leselige om natten.

Skjermen er en prototyp. Prosjektet ble startet 1. november i fjor, og skal vare i 24 måneder. Det støttes av en rekke eksterne aktører, blant annet selskapet Rolls Royce og en bransjeorganisasjon for busstransport.

Det er uvisst hvorvidt teknologien kan egne seg for annet enn grovoppløselige informasjonstavler.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.