Ny Ubuntu knyttes tettere til nettskyen

Ubuntu 9.10 kommer denne uken. Her er de viktigste nyhetene.

Ny Ubuntu knyttes tettere til nettskyen
Bilde:

Ubuntu-sponsoren Canonical kom i går med den offisielle kunngjøringen om at Linux-distribusjonen Ubuntu 9.10 «Karmic Koala» vil gjøres tilgjengelig den 29. oktober. Datoen har forøvrig vært kjent lenge.

I kunngjøringen presenterte Canonical også de viktigste nyhetene i denne oktoberutgaven av Ubuntu. Ubuntu har på fem år greid å bli den mest populære av Linux-distribusjonene. Den kommer i en ny versjon to ganger i året, i april og oktober.

Den raske utgivelsestakten betyr at mengden av nyheter ikke kan sammenlignes med konkurrerende produkter som for eksempel gis ut med tre års mellomrom.

Desktop-versjonen Ubuntu 9.10 skal likevel gi en betydelig bedre brukeropplevelse enn forgjengerne.

De viktigste nyhetene inkluderer en redesignet, forenklet og raskere oppstarts- og innloggingsopplevelse, forbedret støtte for mobilt bredbånd (3G) og et ombygget lydsystem som skal gi forbedret lydkontroll på tvers av mange applikasjoner.

Ubuntu 9.10 inkluderer også mer en 50 forbedringer hentet fra «100 Paper Cuts»-initiativet, hvor Ubuntu-fellesskapet har kunnet nominere mindre irritasjonsmomenter som har redusert gleden ved å bruke systemet. Dette inkluderer tilfeller av lite konsekvent navngivning og applikasjonsvalg som har vært mangelfullt organisert.

En større nyhet er Ubuntu Software Center, som skal gi brukerne bedre og mer lettforståelig informasjon om åpen kildekode-programvaren som er tilgjengelig for brukeren. Dette inkluderer programvare som allerede er installert, og programvare som er tilgjengelig ved hjelp av enkel installasjon fra de vanlige pakkebrønnene.

Ubuntu Software Center skal gi brukerne bedre oversikt over den store mengden av tilgjengelig programvare til Ubuntu 9.10.
Ubuntu Software Center skal gi brukerne bedre oversikt over den store mengden av tilgjengelig programvare til Ubuntu 9.10. Bilde: Canonical, Ltd.

For utviklere tilbyr Ubuntu 9.10 nå et verktøysett som kalles Quickly. Dette skal gjøre det enkelt å automatisere mange av de trivielle oppgavene som er knyttet til programmering, men skal også hjelpe utviklere med å kalle kode og distribuere den gjennom Ubuntus pakkebrønner.

Utviklerne vil dessuten kunne finne all kode gjennom versjonskontrollsystemet Bazaar, som er en del av samarbeidsnettstedet Lauchpad.

Desktop-versjonen av Ubuntu 9.10 er dessuten integrert med «Ubuntu One», som er et samlenavn for nettskybasert tjenester for blant annet lagring, synkronisering og deling av filer og informasjon. Ubuntu One har vært under betatesting siden mai i år. Tjenesten inkluderer 2 gigabyte fri lagringsplass. Mer plass fås mot betaling.

Skrivebordsutgaven av Ubuntu tilbys i flere ulike utgaver, inkludert Ubuntu Netbook Remix for minibærbare, og Kubuntu, som er basert på brukergrensesnittet KDE i stedet for GNOME, som benyttes i standardversjonen av Ubuntu.

Server

I tillegg tilbys også en serverversjon av Ubuntu. Ubuntu 9.10 Server Edition blir i likhet med desktopversjonen gjort tilgjengelig på torsdag.

Denne nye versjonen inkluderer Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) som en fullt støttet teknologi. Dette er et åpen kildekodebasert nettskymiljø som er basert på de samme programmeringsgrensesnittene som Amazon EC2. Dette skal kunne brukes av bedrifter til å opprette private nettskyer.

Men Ubuntu 9.10 Server Edition vil også bli gjort tilgjengelig i den offentlige Amazon EC2-nettskyen, som et Amazon Machine Image (AMI), allerede på torsdag.

UEC i Ubuntu 9.10 Server Edition inkluderer en forhåndsvisning av en depotfunksjon hvor det gis tilgang til ferdig serverkonfigurasjoner som kan rulles rett ut i UEC.

- Vi har sterk tro på at bedrifter som allerede omfavner virtuelle miljøer, vil ta det neste, logiske skrittet til disse selvbetjente, supereffektive arkitekturene og at Ubuntu Enterprise Cloud vil finnes i hjertet av denne innsatsen, sier Matt Zimmerman, teknisk sjef i Canonical, i en pressemelding.

Andre nyheter i serverversjonen av Ubuntu 5.10 inkluderer oppdaterte utgaver av mye av serverprogramvaren, inkludert MySQL 5.1. Katalogtjenestene og Signle Sign On-verktøyene skal være oppgradert for å tilby bedre katalogintegrasjon.

Inkludert er også fullt støttet versjon av det Python-baserte webrammeverket Django.

Det skal ha blitt gjort en rekke forbedringer i kjernen for å gi bedre støtte for virtualiseringsløsningene Xen og KVM. Det loves bedre caching-ytelse og støtte for USB 3.0-protokollen.

Administrasjonsstøtten har blitt utvidet gjennom støtte for WBEM-protokoller (webbased enterprise management), som skal åpne opp for støtte av Ubuntu i mange utbredte verktøy for systemadministrasjon.

Ubuntus egen verktøy for systemadministrasjon, Landscape, kom nylig i en versjon som kan installeres lokalt på en dedikert server, slik at serverparken forøvrig ikke trenger å være tilgjengelig gjennom en brannmur, noe som er nødvendig for å benytte den SaaS-baserte Landscape-tjenesten.

Samtlige utgaver av Ubuntu 9.10 blir gjort tilgjengelige på denne siden i løpet av torsdag denne uken, men det er også mulig for eksisterende Ubuntu-brukere å oppgradere direkte fra operativsystemet. Hvordan dette gjøres, er nærmere beskrevet her.

digi.no kommer senere denne uken med en digi TV-episode om Linux og Ubuntu, hvor noen nyhetene i Ubuntu 9.10 blir demonstrert.

    Les også: