BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Ubuntu med fokus på stabilitet

Lover utvidet støtte fra viktige programvareleverandører.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2010 - 10:33

En nye utgave av Linux-distribusjonen Ubuntu ble gjort tilgjengelig i går. Den nye versjonen, 10.04 LTS «Lucid Lynx», leveres med forlenget supporttid, noe som gjør den mer aktuell å benytte for bedrifter enn de vanlige, halvårlige utgivelsene.

Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) leveres med tre års supporttid for desktop-utgaven og fem års support for serverutgaven.

Mengden av nyheter i denne LTS-utgaven er ikke den helt store. Fokus har nok vært å sørge for stabilitet og optimalisering av ytelse og sikkerhet. Men noe nytt er det likevel.

Desktop

Desktop-versjonen skal ha fått forbedret oppstartstid, spesielt på maskiner med SSD som lagringsenhet. «Me Menu» skal konsolidere prosessen med å få tilgang til og oppdatere sosiale nettverkstjenester som Facebook, Twitter og Digg. Me Menu integrerer også pratekanaler slik at man enklere skal kunne prate med bekjente på tvers av kanaler som Google Talk, Live Messenger og IRC.

Ubuntu Me Menu
Ubuntu Me Menu Bilde: Canonical

Den nye Ubuntu-utgaven skal være bedre integrert med nettskytjenesten Ubuntu One, noe som skal forenkle lagring og deling av filer i tjenesten. Det har også blitt lagt til deling av bokmerker og kontakter, slik at det blir enklere for brukerne å flytte fra en maskin til en annen.

Ubuntu One Music Store skal tilby DRM-fri musikk mot betaling, som brukerne kan benytte på tvers av pc-er og andre enheter.

Ubuntu Software Centre 2.0, som benyttes for installasjon og vedlikehold av applikasjoner, har fått en nytt brukergrensesnitt. Det skal også gjøre det enklere å gruppere programvare etter leverandør.

Server

Serverversjonen inkluderer mye ny eller oppdatert programvare siden 8.04 LTS-utgaven, som det skal være mulig å oppgradere direkte fra. Dette inkluderer Tomcat 6, PHP 5.3, MuSQL 5.1, SpamAssassin, Ruby, Nagios 3 og KVM 84.

Det loves AppArmor-basert sikkert som standard for nøkkelpakkene, forsterket sikkerhet for kjernen, en ukomplisert brannmur og krypterte Home- og Private-kataloger.

Virtualiseringsstøtten skal bygge på Libvirt og KVM for å forenkle utrullingen og administrasjonen. Nytt er også migrering av virtuelle maskiner uten nedetid.

Det loves dessuten en mengde forbedringer som skal gjøre administrasjon og vedlikehold enklere og mer fleksibelt.

Programvareutvalget er alltid viktig for et operativsystem, og Canonical, selskapet som sponser Ubuntu-prosjektet, lover at det i tillegg til programvaren som allerede er tilgjengelig, vil bli gjort tilgjengelig mange flere programvare i de nærmeste dagene og ukene. Dette inkluderer både åpen kildekodebasert og proprietær programvare. Adobe, IBM og VMWare er blant leverandørene Canonical nevner.

De nye Ubuntu-utgavene, inkludert en egen Netbook-utgave, kan lastes ned fra via denne siden.

Digi.nos søsternettsted, DinSide.no, har sett nærmere på nyhetene i Desktop-utgave av Ubuntu 10.04 LTS. Les mer om dette her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.