Ny utgave av fri, norsk stavekontroll

Den norske stavekontrollen som benyttes i blant annet OpenOffice.org har fått synonymordliste.

Ny utgave av fri, norsk stavekontroll

Den norske stavekontrollen som benyttes i blant annet OpenOffice.org har fått synonymordliste.

Etter mer enn et år med videreutvikling, kunngjorde Det frie norske stavekontrollprosjektet for bokmål og nynorsk i går at en ny versjon av den frie, norske stavekontrollen nå er tilgjengelig. Det er snakk om versjon 2.0.10. Den forrige versjonen er datert februar i fjor.

Ifølge en pressemelding fra prosjektet har den nye utgaven dratt nytte av at ordbanken har frigitt sine ordlister i fjor. Det er hentet inn 623.500 nye bokmåls- og nynorskord, som nesten alle stammer fra ordbankens lister. I tillegg er det blitt lagt til noen flere forkortelser.

– Frigjøringen av ordbankens ordlister har bidratt til å løfte stavekontrollen til nye høyder, sier prosjektdeltager Axel Bojer.

    Les også:

Stavekontroll-prosjektet har også samarbeidet med synonymordlisteprosjektet OpenThesaurus, slik at synonymordlisten for bokmål derfra er tilgjengelig sammen med ordlisten for bokmål og nynorsk. En synonymordliste for nynorsk er også med, men den er foreløpig på prøvestadiet og er svært liten.

Både stavekontrollpakken og synonymordlistene i en rekke programmer, inkludert OpenOffice.org, Koffice, Mozilla Thunderbird og Firefox på både Windows, Mac, Linux og BSD.

Alt er gitt ut under lisensen GPL og kan lastes fritt ned fra denne siden. Ferdige pakker for OpenOffice.org er tilgjengelig fra samme sted.

I pressemeldingen heter det at det norske stavekontrollprosjektet er i kontakt med lignende prosjekter, blant annet for å forbedre stavekontrollteknologien, for å utveksle verktøy for vedlikehold av orddatabasen, og for å få tilgang til relevante datasett. Et av disse prosjektene er et separat prosjekt ved Sametinget som er i gang med å utvikle samisk stavekontroll, blant annet for MS Word og OpenOffice.org.

Til toppen