Ny utgave av Windows CE

Microsoft klargjør en oppgradering av Windows CE. Det ventes at dette vil fremkalle en vert for nye bærbare datamaskinenheter.

Ifølge CNET vil Windows CE versjon 2.0 vil sannsynligvis avdukes offentlig i slutten av september ved Embedded Systems Conference i San Jose. Før det vil Microsoft også holde en diskusjon om operativsystemet ved selskapets Professional Developers Conference denne uken.

Nye egenskaper.

Den seneste versjonen av det slankete operativsystemet vil legge til støtte for fargeskjermer i tillegg til rekke flere skjermstørrelser, nettverksmuligheter og for første gang, støtte for å bruke brikker med Intel-arkitektur.

Den nye utgaven av CE kan sammen med kraftigere prosessorer lede til en rekke nye mobile datamaskinenheter og klargjøre scenen for bruk av CE i forbrukerelektronikk enheter som Internett set-top bokser for TV.

Ved PC Marked Outlook Conference i forrige uke, sa International Data Corporation (IDC) at markedet for små bærbare PC-ledsagere vil dele dette året inn i flere nye segmenter.

Bedrifter planlegger å levere hva IDC kaller kraftige PC-ledsagere med enten farge- eller monokromskjermer som er større enn de som tilbys i dagens håndholdte PC-er, slik som Velo 1 fra Philips. De vil også ha større tastaturer for touch-skriving. Enhetene vil tilsvare Toshibas mini-notebook Libretto i størrelse. Denne veier under 1 kg. IDC venter at prisen på disse enhetene vil være mellom 700 og 1.000 dollar.

Prosessorer.

Hitachi introduserte nylig en ny 80 MHz SH-3 prosessor og brikkesett for bruk sammen med Windows CE 2.0. Denne kan brukes i enheter som Internett-redskaper, neste generasjon av håndholdte PC-er og ifølge Hitachi også i mobiltelefoner.

Kraftigere utgaver av prosessorer basert på MIPS-arkitekturen fra Silicon Graphics vil i økende grad brukes i applikasjoner knyttet til Windows CE. Men Bill Jackson, markedsutviklingssjef hos Silicon Graphics forteller til CNET at også enheter som ikke er mobile og som krever strø fra nettet, vil kunne benytte disse prosessorene. Slike enheter kan inkludere Internett-aksess terminaler tilsvarende WebTV (som bruker en MIPS prosessor). Philips og NEC bruker allerede MIPS-baserte prosessorer i sine håndholdte PC-er.

Ikke bare vil nye Windows CE enheter komme i større formtall. Enheter som er mindre enn dagens er ifølge CNET på vei.

Microsoft arbeider med en versjon av Windows CE som vil fungere i såkalte lommebok PC-er. Dette vil ifølge IDC komme tidlig i 1998. Disse enhetene forventes å ha samme funksjonalitet som de tradisjonelle personlige informasjonsorganisatorene, men vil inkludere utvidete kommunikasjonsmuligheter.

Til toppen