Ny utgave av WorkSpace On-Demand

IBM vil snart komme med en oppdatert utgave av sitt operativsystem for NC på PC. Samtidig er en server for Java-applikasjoner under utvikling. Senere utgaver vil muligens støtte programvare for andre plattformer, inkludert Windows.

IBM vil snart komme med en oppdatert utgave av sitt operativsystem for NC på PC. Samtidig er en server for Java-applikasjoner under utvikling. Senere utgaver vil muligens støtte programvare for andre plattformer, inkludert Windows.

Med IBM WorkSpace On-Demand server- og klient-programvare, samt et "bootbart" nettverkskort, kan man gjøre om en PC til en NC. Dette kan være spesielt nyttig i kontorlandskaper hvor brukerne flytter seg mellom flere forskjellige, og ofte tilfeldige maskiner. Brukeren og maskinen er uavhengige, derfor kan brukeren benytte hvilken som helst maskin.

Ifølge Bjørn Tore Hoem, salgskonsulent ved IBM i Norge, er en ny utgave av WorkSpace On-Demand under utvikling. Denne skal først og fremst ha forbedringer på server- og administrasjonssiden.

Blant annet skal det komme et grafisk verktøy for opprettelse av nye tilknyttede maskiner. Dette brukes for å registrere informasjon og programvarestøtte for hver maskin som kobles til WorkSpace On-Demand-serveren, og inkluderer drivere, standard innstillinger osv.

Ved hjelp av BootP, en protokoll som gjør det mulig for en klient å motta blant annet sin IP-adresse og vertsnavn fra en BootP-server, skal det også bli mulig å starte opp WorkSpace On-Demand-klienter over TCP/IP. Det skal også være innebygget støtte for NetworkStation og LCCM (LANClient Control Manager).

Orion er kodenavnet på et produkt IBM nå har under betatesting. Dette er en såkalt Java Application Manager og skal gi brukere tilgang til applikasjoner, uavhengig av hva slags plattform de selv sitter på. Ifølge Hoem tilbyr Orion mindre funksjonalitet på arbeidsflaten enn det for eksempel Windows gjør. Samtidig skal den være mer intuitiv å bruke. Hoem kaller denne typen arbeidsflate for en "webtop". Han forteller at dette begrenser feilene brukerne kan gjøre, noe som igjen skaper mindre behov for brukerstøtte. Arbeidsflaten kan likevel gjøres mer avansert for brukere som ønsker og har behov for dette.

Fordi ny programvare kan brukes umiddelbart etter at den er installert på serveren, vil brukerne få tilgang til den raskere enn hvis IT-avdelingen må installere den på hver eneste maskin i en bedrift.

Selv om den første utgaven av Orion kun støtter Java-basert programvare, antar Hoem at senere utgaver vil støtte programvare for andre plattformer. Da vil man kunne sitte på én maskin og kanskje kjøre programvare for blant annet Windows, OS/2 og Unix i det samme brukergrensesnittet.

Betautgaven av Orion er tilgjengelig via IBMs eNetwork Software-nettsted (se peker i margen til høyre).

Til toppen