Ny vår for eldgammel spillmaskin

Commodore 64 har gjenoppstått på én brikke i en spillkontroll – og selger som varmt hvetebrød.

Commodore 64 har gjenoppstått på én brikke i en spillkontroll – og selger som varmt hvetebrød.

Commodore 64 var en de mest populære små hjemmedatamaskinene som dukket opp på markedet fra slutten av 1970-tallet til tidlig på 1980-tallet. Den var først og fremst kjent for spill, men kunne også brukes til egen programmering. Det er stadig noen hundretalls nettsteder der entusiastene finner hverandre. I 1997 fikk maskinen en nettleser, og i fjor sommer kom det en melding om at den skulle relanseres.

    Les også:

Nå er faktisk maskinen relansert på et vis, men fra et helt annet hold. New York Times forteller bakgrunnen, i artikkelen Commodore 64 reincarnated on a chip.

For to år siden viste en ung kvinne fra delstaten Oregon, Jeri Ellsworth, en egenkonstruert datamaskin, kalt C1, på den årlige amerikanske Hackers' Conference. C1 var en nostalgisk kameleon som kunne kjøres som en av ni hjemmedatamaskiner fra det tidlige 1980-tall, blant andre Atari, Vic og Sinclair. Hun fikk stående applaus, og ble etter hvert kontaktet av leketøyprodusenten Mammoth Toys. De ga henne i oppdrag å få Commodore 64 til å gjenoppstå på én brikke, som de ville bygge inn i en spillkontroll. Prosjektet startet i juni, og ble fullført i september.

Resultatet ble enheten på dette bildet, som produseres i Kina og selges på nettstedet og tv-kanalen QVC for 30 dollar, under navnet Commodore 64 30-in-1 Classic Plug & Play Video Game.

Integrert i enheten er 30 klassiske Commodore-spill: Bull Riding, Championship Wrestling, Cyberdyne Warrior, Cybernoid, Cybernoid 2, Eliminator, Exolon, Firelord, Flying Disk, Gateway to Apshai, Impossible Mission, Impossible Mission 2, Jumpman Jr., Paradroid, Pitstop, Pitstop 2, Rana Rama, Silicon Warrior, Speedball, Summer Games, Super Cycle, Sumo, Surfing, Sword of Fargoal, Tower Toppler, Uridium, Winter Games, World Karate Champion A, World Karate Champion B og Zynaps.

Enheten koples direkte til en tv. Det er også utgang til tastatur om man skulle ønske å gjenoppleve den opprinnelige Commodore 64-følelsen. Den drives av fire AA-batterier, og anbefales for aldersgruppen fem år og eldre.

På QVC har apparatet solgt i opptil 70.000 eksemplarer på ett døgn.

Til toppen