Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny vår for magnetbånd

60-åringen er sprekere enn noensinne.

Magnetbånd ga rimelig lagring av store datamengder og ble således en vesentlig bidragsyter til datarevolusjonen. IBMs første modell 726 som er avbildet kom i 1952. Den kunne lagre 100 tegn per tomme og totalt 2,3 megabyte per bånd. En enorm mengde den gangen.
Magnetbånd ga rimelig lagring av store datamengder og ble således en vesentlig bidragsyter til datarevolusjonen. IBMs første modell 726 som er avbildet kom i 1952. Den kunne lagre 100 tegn per tomme og totalt 2,3 megabyte per bånd. En enorm mengde den gangen. Bilde: IBM

Det nærmer seg 60 års-jubileum for IBMs magnetbånd. Ved lansering av IBM modell 726 i mai 1952 kunne ett bånd lagre opptil to millioner tegn, en enorm mengde den gangen.

Spoler vi fram til nåtid snakker vi om en sprek jubilant, som har gjort mange tiårs spådom om en snarlig død til skamme.

For mens den fire år yngre harddisken ser ut til å ha passert middagshøyden, gjøres det stadig vesentlige teknologiske framskritt innen bånd. 60-åringen magnetbånd er ikke lenger bare et medium for langtidslagring av data eller støvete arkiver på bakrommet.

Neste generasjons tapestasjon kan overføre 525 megabyte i sekundet, og kan skilte med en uovertruffen pris på rundt 25 dollar terabyten. Foruten den høye ytelsen og lave lagringskostnaden gjør også introduksjon av nye åpne filformater sitt til at bruksområdet utvides.

Dagens mest utbredte båndlagringsstandard LTO (LTO) har et veikart som staker ut kursen til båndkassetter med 32 terabyte (komprimert) lagringsplass og en overføringshastighet på 1,2 gigabyte/sekundet innen 2016.

IBM har allerede demonstrert 29,5 gigabyte lagret på én tomme båndremse, og regner med et stort forbedringspotensial i lagringstetthet fremover, skriver Computerworld.

Linear Tape File System (LTFS) i kombinasjon med LTO5 gjør magnetbånd egnet blant annet til nettskylagring, Big Data og strømming av media, påpeker avisen. Filformatet gjør det mulig å aksessere filene på bånd like enkelt som om de var lagret på eksterne harddisker eller flashbaserte enheter.

- Mange spøker med at ordene «tape» og «spennende» ikke hører hjemme i samme setning, men LTFS er en grunn til det motsatte. Poenget er at arkiverte data blir viktigere for kunden, det samme er evnen til å gjøre dataene tilgjengelig, sier IBMs lagringssjef Brian Truskowski til Computerworld.

    Les også: