BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny versjon av Skolelinux skal friste skolene

En ny versjon av norske Skolelinux skal ta enda bedre grep på skolene i Europa.

Skolelinux er blitt godt innarabeidet i skoler i Norge, Frankrike, Spania og Tyskland. I mars fortalte leder for Skolelinux Drift AS, Halvor Dahl til digi.no at det da var registrert 95.000 OpenOffice-brukere i offentlig og privat sektor bare i Norge. De aller fleste brukerne er i skoleverket, og det antas å være en jevn fordeling av OpenOffice på Linux og Windows.

Skolelinux-prosjektet er internasjonalt nå en del av Debian under navnet Debian-Edu. Flere prosjekter i en rekke land gir tilleggsfunksjonalitet for lokal bruk av Skolelinux, som nå støtter mer enn 50 språk.

Nå er skolelinux 3.0 klar. Her er oversikten over hva som er nytt:

  • Full støtte for tynnklienter, lavkaloriklienter og bærbare. Med lavkaloriklienter (uten harddisk) får man full PC-funksjonalitet med svært lave driftskostnader. Det er full støtte for lyd, video, minnepinner, DVD-spillere med mer.
  • Skolelinux har nå over 80 skoleaktuelle program med støtte for 50 språk. Mange er nye i tillegg til populære og velkjente programpakker som GCompris, KDE-Edu, Iceweasel (FireFox) og OpenOffice.org.
  • Enkel installasjon: Både installasjonen og kildekoden for all programvaren er fritt nedlastbar på en enkelt DVD. Det er full støtte for flere plattformer som i386, Power og AMD64. Nå er det enklere for alle som ønsker å lære mer om oppskriftene bak dataprogrammene. CD-plate for installasjon fra Internett er også tilgjengelig.

Mange har kritisert at det vil være mer krevende å vedlikeholde Skolelinux. Men ifølge Skolelinux rapporterer service-leverandører at «lavkaloriklientene» bare krever halvparten av vedlikeholdskostnadene som andre skrivebord- og arbeidsstasjons-løsninger.

«Lavkaloriklientene» er også kjent som diskløse arbeidsstasjoner. De kjører programvare lokalt på klienten. All programvare kommer fra serveren i stedet for lokalt fra klientens harddisk. Anbefalt minimum konfigurasjon for klient-maskiner er 256 MB RAM og 800 MHz CPU.

Den neste milepælen for Skolelinux-utvikling vil være å slå sammen den Debian-baserte !LinEx-distribusjonen med Debian-Edu. For øyeblikket er !LinEx brukt av mer enn 250.000 studenter og offentlig ansatte i regionen Extremadura i Spania.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.