Ny videokomprimering gir «PC over IP»

Ny video- og lydkomprimering gjør det mulig å plassere alle bedriftens PC-er i datasentralen.

Ny videokomprimering gir «PC over IP»
Bilde:

18. juni vil et nytt kanadisk selskap, Teradici Corporation, lansere en teknologi de kaller «PC over IP». Teradici ble startet i 2004, og har mektige venner, blant dem IBM og Devon IT som er pionerer innen løsninger med såkalte «blad-PC-er».

I løsningen til IBM og Devon IT er avstanden mellom blad-PC-en og tynnklienten på brukerens bord begrenset til noen få hundre meter.

    Les også:

I løsningen til Teradici er tynnklienten erstattet av en egen «Tera Portal» som nøyer seg med elektronikk for dekomprimering og signalseparasjon, og med utganger til skjerm, tastatur, mus, lyd, skriver og så videre, stort sett som USB. Enheten har verken prosessor eller minne. Likevel kan den koples til flere skjermer i så høy oppløsning man ønsker, og gi fullverdig video og lyd i alle slags applikasjoner: Det avhenger bare av blad-PC-en i datasentralen.

Den teknologiske nyvinningen til Teradici ligger i avanserte algoritmer for å prosessere grafikk, og å implementere disse algoritmene i egne brikker.

Det er grunnlaget for at PC-en kan kommunisere med tastatur, skjerm, mus og periferiutstyr over store avstander i et IP-nettverk, uten nevneverdig forsinkelse eller forringing av ytelse. Komprimeringen fungerer også som kryptering: Det er ikke mulig for tredjepart å få noen mening fra avlyttede signaler.

Teradici-brikkene plasseres på begge sider i forbindelsen: I blad-PC-en i datasentralen, og i «Tera Portal» som skjerm, tastatur og så videre koples til.

Representanter for IBM og Devon IT har uttalt seg til Wall Street Journal om Teradici-teknologien. De antar at brukeren vil kunne sitte opptil 4000 kilometer fra datasentralen med blad-PC-en før man begynner å merke forsinkelser i forbindelsen.

Tera Portal-klienten vil trekke rundt 15 watt med strøm, og være støy- og viftefri.

Med i løsningen er kontrollprogramvare som gjør det mulig å fjernstyre brukerens rettigheter på klienten: Man kan blant annet sperre eller tillate for bruken av USB-minnepinner.

IBM regner med å kunne selge Teradici-løsninger allerede i tredje kvartal.

Fordelene med løsningene oppsummeres av Teradici i disse punktene:

  • bedre sikkerhet fordi alle PC-er oppbevares i datasentralen og kontrolleres direkte av IT-avdelingen
  • bedre tilgjengelighet til PC-er, blant annet fordi en ny PC bare er snakk om å legge inn et nytt PC-blad
  • enklere og rimeligere drift, blant annet fordi alle PC-ene er fysisk tilgjengelig fra ett sentralt sted
  • bedre ergonomi hos brukeren, med mindre støy, mindre varmeutvikling og mindre apparatur hos brukeren

Skjemaet nedenfor viser hovedprinsippene i løsningen:

;