Ny Vista-lisens dekker virtuelle PC-er

Ny Vista-lisens dekker virtuelle PC-er

Microsoft utvider sine Vista-lisenser til å dekke virtuelle PC-er og PC-er uten egen disk.

Microsoft har kunngjort to nye lisensieringsmodeller for Windows Vista i bedrifter og organisasjoner. Bakgrunnen er henvendelser fra store kunder som ikke ønsker å måtte utstyre medarbeiderne med egne PC-er, men heller prøve nye løsninger.

De nye lisensene dekker to typer løsninger: diskløse PC-er og virtuelle PC-er.

Direktør i Microsoft Windows Business Group, Scott Woodgate, sier i en offisiell meddelelse at moderne høyhastighetsnettverk har gjort det teknisk mulig å la en PC hente operativsystemet sitt over nettet i stedet for fra en egen disk. Fordelen ved slike løsninger i store miljøer er enklere administrasjon og større sikkerhet. Den sentrale lagringen kan dels dreier seg om å tilordne hver PC en virtuell volum i et lagringsnett (SAN), eller å la grupper av brukere dele samme image. Den nye lisensordningen for Vista skal dekke begge disse formene for diskløse PC-er.

Virtuelle PC-er er nok et moderne alternativ til tradisjonelle PC-er: Her fjerner man ikke bare den fysiske disken fra arbeidsplassen, men legger også opp til at all regnekraft skal hentes fra en sentral server. Selve PC-en reduseres til en virtuell maskin i en server, og det eneste brukeren trenger, er en terminal. Terminalen kan også være en PC med et vilkårlig operativsystem, som en eldre utgave av Windows, eventuelt Mac OS eller Linux. Dersom en medarbeider har en virtuell PC på den faste arbeidsplassen, vil denne kunne nås gjennom andre maskiner, for eksempel en hjemme-PC eller en bærbar med internettilgang. Poenget er at den skal forholde seg til den sentrale Vista som en tynn klient, og at alt som har med den lokale brukes av Vista å gjøre eksekveres på en server.

For å kunne tilby lisenser til bedrifter som ønsker å innføre virtuelle PC-er av denne typen, har Microsoft etablert en ordning kalt «Vista Enterprise Centralized Desktop». Ordningen lar bedriftene utstyre brukerne med både tynne klienter og med PC-er. Lisensen er noe rimeligere dersom man velger tynne klienter for å aksessere virtuelle PC-er.

Microsoft understreker at de vil følge med på hvordan kundene benytter seg av de nye ordningene, og at det kan tenkes endringer etter hvert som man får mer erfaring med hvordan diskløse og virtuelle PC-er brukes i praksis.

    Les også:

Til toppen