Ny Windows-server samtidig med Vista SP1

En gang neste år kommer ny Windows-server, samtidig med Service Pack 1 for Vista.

Ny Windows-server samtidig med Vista SP1

En gang neste år kommer ny Windows-server, samtidig med Service Pack 1 for Vista.

Microsoft-sjef for servere og verktøy, Bob Muglia, fortalte eWeek i går at både Longhorn – den kommende oppgraderingen av Windows Server – og Service Pack 1 (SP1) til Vista – den kommende oppgraderingen av Windows-klienten – vil komme samtidig en gang i annet halvår 2007.

Tidsplanen for Longhorn ser dermed slik ut: En ny CTP-utgave («community technology preview»), altså en begrenset beta, sendes ut innen årsskiftet, og fornyes tidlig på nyåret. Så kommer en allmenn beta – «Beta 3» – en gang midt på året, før den endelige versjonen sendes ut på markedet i løpet av annet halvår 2007.

Samordningen med Vista SP1 forklarer Muglia slik:

– Planen nå er å sende ut Longhorn og Vista SP1 samtidig, siden kildekodebasen er den samme. Når man følger den modellen, må begge sendes ut noenlunde samtidig.

At det allerede nå varsles en SP1 til Vista under ett år etter lanseringen i januar 2007, er ingen egentlig overraskelse. Microsoft gjorde noe tilsvarende med Windows XP. Poenget er at selv om systemet er aldri så godt testet, vil det dukke opp feil som må fikses. Det er antatt at bedriftsmarkedet i hovedsak vil vente til det foreligger en SP1 av Vista før det oppgraderer for alvor.

Det vil ikke legges flere nye egenskaper inn i Longhorn etter tidlig 2007. Muglia la til at det offisielle navnet ikke blir «Vista Server». Hva Longhorn skal døpes om til, skal først offentliggjøres samtidig med Beta 3.

En annen Microsoft-topp, senior serverdirektør Jeff Price, hvisket eWeek i øret at det offisielle navnet blir Windows Server 2007. Vista-navnet skal forbeholdes klienten.

En annen godbit fra Price var opplysningen om at den første betaen av Microsofts hypervisor, kjent under kodenavnet Viridian, også vil komme tidlig i 2007.

En hypervisor er et stykke underliggende programvare som deler en maskin i virtuelle partisjoner der man kjører valgfrie operativsystemer. Price la til at han ikke ville utelukke at Viridian sendes ut i endelig versjon samtidig med Longhorn. I verste fall kommer Viridian 180 dager etter Longhorn.

Tidligere har Microsoft gitt denne beskrivelsen av Viridian. Det er ganske klart at Viridian vil støtte forskjellige utgaver av både Windows og Linux.

Ifølge Price er Longhorn laget slik at Viridian kan plugges rett inn. Microsoft ser for seg at organisasjoner bygger miljøer med både Longhorn, Viridian og Windows Server 2003.

    Les også:

Til toppen