FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny WLAN-teknikk utfordrer Bluetooth

Ny løsning skal forenkle P2P-tilkobling av IT-utstyr via WLAN.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 2009 - 08:20

Wi-Fi Alliance kunngjorde i går at alliansen snart er ferdig med en spesifikasjon som gjlr det enklere å koble sammen enheter med WLAN-støtte uten å måtte gå veien om et etablert nettverk.

Den nye spesifikasjonen heter Wi-Fi Direct og hadde tidligere kodenavnet «Wi-Fi peer-to-peer». Wi-Fi Alliance regner med å kunne komme i gang med sertifisering for denne spesifikasjonen i midten av 2010.

Wi-Fi Direct skal kunne implementeres i alle WLAN-enheter, for eksempel bærbare pc-er, mobiltelefoner, kameraer og skrive, men også i slikt som tastaturer og hodetelefoner. Enheter som støtter spesifikasjonen vil kunne kobles til eksisterende, Wi-Fi-sertifisert WLAN-utstyr.

Enhetene vil kunne opprette en en-til-en-forbindelse, eventuelt kan grupper av flere enheter kobles samme samtidig.

- Wi-Fi Direct representerer et sprang forover for vår bransje. WLAN-brukere vil dra nytte av en løsning basert på en enkelt teknologi for å overføre innholde og å dele appliksajoner raskt og enkelt mellom enheter, selv når et WLAN-aksesspunkt ikke er tilgjengelig, sier administrerende direktør i Wi-Fi Alliance, Edgar Figueroa, i en pressemelding.

Spesifikasjonen er rettet mot både forbrukerelektronikk og bruksområder i bedrifter. Den tilbyr administrasjonsfunksjonalitet for bedriftsmiljøer og støtter WPA2-sikkerhet.

Enheter som støtter spesifikasjonen vil kunne oppdage hverandre og melde om tilgjengelige tjenester. Rekkevidden vil tilsvare den man opplever med dagens WLAN-utstyr, det samme gjelder overføringshastighetene.

Det er liten tvil om at Wi-Fi Alliance her beveger seg inn på et område som i dag domineres av Bluetooth, men Bluetooth er for lengst så utbredt at det vil være vanskelig for utstyrsleverandørene ikke fortsatt å støtte den.

Fordelene med Wi-Fi Direct ser først og fremst ut til å være lenger rekkevidde, høyere hastighet og mulighet for å kutte ut Bluetooth-radioen i enheter som uansett må ha en WLAN-radio. Men nettopp fordi Bluetooth er så utbredt, er det usikkert om noen utstyrsleverandører vil mene at dette er noen god idé.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.