FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny WLAN-teknikk utfordrer Bluetooth

Ny løsning skal forenkle P2P-tilkobling av IT-utstyr via WLAN.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 2009 - 08:20

Wi-Fi Alliance kunngjorde i går at alliansen snart er ferdig med en spesifikasjon som gjlr det enklere å koble sammen enheter med WLAN-støtte uten å måtte gå veien om et etablert nettverk.

Den nye spesifikasjonen heter Wi-Fi Direct og hadde tidligere kodenavnet «Wi-Fi peer-to-peer». Wi-Fi Alliance regner med å kunne komme i gang med sertifisering for denne spesifikasjonen i midten av 2010.

Wi-Fi Direct skal kunne implementeres i alle WLAN-enheter, for eksempel bærbare pc-er, mobiltelefoner, kameraer og skrive, men også i slikt som tastaturer og hodetelefoner. Enheter som støtter spesifikasjonen vil kunne kobles til eksisterende, Wi-Fi-sertifisert WLAN-utstyr.

Enhetene vil kunne opprette en en-til-en-forbindelse, eventuelt kan grupper av flere enheter kobles samme samtidig.

- Wi-Fi Direct representerer et sprang forover for vår bransje. WLAN-brukere vil dra nytte av en løsning basert på en enkelt teknologi for å overføre innholde og å dele appliksajoner raskt og enkelt mellom enheter, selv når et WLAN-aksesspunkt ikke er tilgjengelig, sier administrerende direktør i Wi-Fi Alliance, Edgar Figueroa, i en pressemelding.

Spesifikasjonen er rettet mot både forbrukerelektronikk og bruksområder i bedrifter. Den tilbyr administrasjonsfunksjonalitet for bedriftsmiljøer og støtter WPA2-sikkerhet.

Enheter som støtter spesifikasjonen vil kunne oppdage hverandre og melde om tilgjengelige tjenester. Rekkevidden vil tilsvare den man opplever med dagens WLAN-utstyr, det samme gjelder overføringshastighetene.

Det er liten tvil om at Wi-Fi Alliance her beveger seg inn på et område som i dag domineres av Bluetooth, men Bluetooth er for lengst så utbredt at det vil være vanskelig for utstyrsleverandørene ikke fortsatt å støtte den.

Fordelene med Wi-Fi Direct ser først og fremst ut til å være lenger rekkevidde, høyere hastighet og mulighet for å kutte ut Bluetooth-radioen i enheter som uansett må ha en WLAN-radio. Men nettopp fordi Bluetooth er så utbredt, er det usikkert om noen utstyrsleverandører vil mene at dette er noen god idé.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.