BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny XScale-prosessor fjerner flaskehals på iPaq

Intel bekrefter at XScale-prosessoren vil få doblet busshastighet, for å fjerne en flaskehals på iPaq og andre PDA-er.

30. jan. 2003 - 09:15

Intels nye XScale-prosessor for PDA-er ble først avslørt på entusiastenes eget nettsted Pocket PC Thoughts. En henvendelse fra Cnet til Intel har bekreftet den nye prosessoren, betegnet henholdsvis PXA255 og PXA250 C1, som Intel hadde tenkt å slippe ut på markedet uten formell kunngjøring.

PXA250 er prosessoren som brukes i de nyeste Pocket PC-modellene fra Hewlett-Packard, Sony og Toshiba. Etterfølgeren PXA255 holder seg til de samme klokkefrekvensene på CPU-siden som forgjengeren, det vil si 200 MHz, 300 MHz og 400 MHz. Den vesentlige forbedringen er at busshastigheten dobles fra 100 MHz til 200 MHz.

Forumene på Pocket PC Thoughts er samstemte i at det er bussen er flaskehalsen på dagens Pocket PC-baserte PDA-er. Bekreftelsen på at det snart kommer modeller med doblet busshastighet hilses følgelig med glede.

Den andre viktige forbedringen fra PXA250 til PXA255 gjelder strømforbruket. Driftsspenningen er senket fra 1,5 volt til 1,3 volt, og strømforbruket er redusert med mellom 30 og 50 prosent i alle bruksmodusene, også fordi det er en bedre styring av komponenter som ikke er i bruk.

Den nye brikken vil ikke koste mer enn den forrige. Leverandørene har fått de første eksemplarene. Volumproduksjon ventes å være i gang innen utgangen av mars.

Den nye brikken må ikke forveksles den kommende Manitoba-brikken, som kombinerer flashminne, digital signal prosessor og XScale-prosessor i én brikke, og som er beregnet på avanserte mobiltelefoner.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.