BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye ADSL-priser truer video på nettet

Å se på video over Internett kan bli dyrt hvis Telenor innfører pris etter bruk på ADSL. NRK og TV 2 frykter at bruksbasert prising vil strupe utviklingen.

8. mai 2002 - 14:12

Telenor lover nå at selskapet skal beholde tilbud om fri bruk til fast pris på ADSL, men at man også skal få pris etter bruk. Spørsmålet er om ikke prismodellene vil vri de fleste av oss over på pris etter bruk.

Dette kan i så fall ramme bruken av lyd og video over Internett. Bare NRKs radio-sendinger på nettet krever fort 18 MB i timen. Det vil ikke blakke vanlige brukere, men video-sendinger blir straks dyrere. TV2s tilbud om store videobilder med en fart på 250 Kbit i sekundet spiser opp 112 MB i timen. Drømmen om fullskjerm video med signaler på kanskje 700 Kbit i sekundet vil altså spise 336 MB i timen, noe som vil kunne presse opp prisen på ADSL-linjen din.

Les også:

De to tyngste video-produsentene her i Norge, NRK og TV 2, er derfor nervøse for Telenors utspill.


- Jeg forstår godt at Telenor ikke har lyst å sponse alt og la vanlige brukere betale for at noen få skal sitte og laste ned DVD-filmer fra utlandet, sier TV2 Interaktiv-sjef Gunnar Stavrum til digi.no.

Les også:


- Jeg tror ikke Telenor vil kvele bredbåndsmarkedet. De burde for eksempel tenke på en rushtids-pris og en lavere kveldspris, for nettverkene ligger jo der, poengterer Stavrum.

- Økt pris på sluttbrukere vil skade våre forsøk på ta betalt for innhold på Internett, mener Anne Halvorsen, prosjektsjef i NRKs utviklingsavdeling. Hvis aksessprisene øker, blir det enda vanskeligere å bygge opp et sunt og levedyktig miljø for innholdsleverandører som NRK, mener hun.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.