TELEKOM

Nye aktører vil bygge ADSL-alternativ

Telekonkurransen øker - nå skal et tysk og et kanadisk selskap bygge norske Wimax-nett.

14. nov. 2007 - 10:18

Post- og teletilsynet har nå avsluttet auksjonen av et stort og svært attraktivt frekvensbånd sammen med et lite annet frekvensbånd. Frekvensene kan brukes til både Wimax, 3G og LTE/4G, neste generasjons mobilnett.

Listen over vinnere viser en voldsom interesse for frekvensene, både fra norske og utenlandske aktører. Auksjonen innbrakte 228 millioner kroner til statskassen etter en uke med budrunder.

At Netcom og Telenor har skaffet seg frekvenser er ikke så overraskende. Netcom meldte i dag at de etterhvert skal bruke frekvensene de vant til LTE, en teknikk som kan nelastningshastigeter på 100 Mbit hastigheter og oppfart på 50 Mbit.

Listen over auksjonvinnerene inneholder to overraskende navn. For to nye utenlanske aktører har funnet frekvenser og planlegger å bygge norske Wimax-nett.

Det lille båndet fra 2010-2025 MHz ble vunnet av mindre kjente Inquam Broadband GmbH.

Selskapet er et samarbeid mellom Wimax-utstyrsleverandøren NextWave Wireless og flere investorer, blant annet Omnia Holdings som har bygget Wimax-nett i Romania og Portugal, oppgir selskapet på sine nettsider.

Det andre nye selskapet i det norske markedet er kanadiske Craig Wireless som driver nettverk i blant annet Canada og Hellas. Selskapet leverer trådløse nettverk med en teknologi de kaller Skyweb og arbeider med å bygge Wimax-nett. Her kan du lese mer om Craig Wireless.

Craig Wireless har kjøpt et stort frekvensbånd som dekker hele Norge og har åpenbart omfattende planer. (rød firkant under)

Craig Wireless har ikke noe kontor i Norge og har heller ikke registert en norsk nettside.

I tillegg har Artic Networks, Hafslund Telekom, NetCom og Telenor kjøpt frekvenser.

Telenor har også kjøpt store frekvensbiter og skal bruke dem til både Wimax 3G/4G.

Telenors pressetalsmann Atle Lessum forteller de er svært fornøyde med kjøpene.

- Ser man litt man noen år frem i tid vil mobilt bredbånd vil være fullgod erstatter til fast bredbånd, sier Lessum til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.