JUSS OG SAMFUNN

Nye anbudsregler favoriserer friprog

Heretter blir det vanskeligere å selge Windows og Office til britiske statsorganer.

26. feb. 2009 - 13:43

Den britiske IT-statsråden («Minister for Digital Engagement») Tom Watson publiserte i går en ny handlingsplan for bruk av åpen kildekode i forvaltning: Open Source, Open Standards and Re-Use: Government Action Plan.

Denne planen erstatter en tidligere plan fra 2004, og tar sikte på å øke bruken av åpen kildekode og åpne standarder. Flere punkter i planen, blant annet krav til åpenhet og gjenbruk av kode, favoriserer friprog ved å stille vilkår som kommersiell programvare vil ha problemer med å innfri.

Det er lite trolig at planen blir gjenstand for politisk strid.

I forrige måned publiserte George Osborne, skyggefinansminister i det konservative partiet, en rapport der han manet til en mer åpen anbudsprosess, for å spare anslagsvis 600 millioner pund i året ved å satse sterkere på friprog. Ifølge teknologiredaktør Nigel Kendall i avisa The Times, bruker den britiske regjeringen 20 milliarder pund årlig på IT-investeringer.

I den nye planen viser IT-statsråd Watson til at flere års erfaring med friprog i forvaltningens IT bekrefter at det er penger å spare. Halvparten av alle departementenes nettsteder kjører på Apache. Den nasjonale helsetjenesten NHS er bygget opp rundt Linux-baserte stamtjenester. Friprog er brukt i flere kritiske offentlige systemer, blant annet motorvognregisteret.

Watson konstaterer videre at friprogprodukter de siste årene er blitt mer konkurransedyktige og at de lar seg lettere tilpasse i store systemer. Rapporten viser til at modne rammeverk gjør det naturlig og påkrevet å gjenbruke kode.

På den andre siden klager Watson over at kommersielle leverandørers lisensvilkår og manglende gjennomsiktighet i forsyningskjeden har gjort det vanskelig for det offentlige å redusere kostnader og kople sammen tjenester på tvers av forvaltningsorganene.

Målene med den nye politikken oppsummeres punktvis slik:

Sikre at regjeringen anvender åpne standarder

Sikre at løsninger i åpen kildekode vurderes ordentlig, og at de velges med mindre kommersielle alternativer er rimeligere

Tilføre forvaltningen og dens leverandører kompetanse, erfaring og evne til å bruke åpen kildekode mest mulig effektivt

Legge opp til en kultur med deling, gjenbruk og felles utvikling gjennom forvaltningen og dens leverandører

Sikre at det ikke er noen prosedyremessige hindringer mot å velge åpen kildekode i forvaltningen

Sikre at at systemintegratorer og proprietære leverandører viser den samme fleksibiliteten og evnen til gjenbruk som i friprogmodellen.

Ti regler staver i klartekst ut hvordan disse målene skal nås. Reglene gir nye begrensninger for leverandører av kommersiell programvare.

Det heter for eksempel at regjeringen, så langt mulig, vil unngå å låses til proprietær programvare. Anbudsreglene spesifiserer at kostnader ved å bytte ut proprietære løsninger til fordel for friprog skal inn i kalkylene, og at de som foreslår proprietære løsninger må oppgi hvordan man skal kunne komme seg ut av dem.

En annen ny regel slår fast at lisenser på proprietær programvare skal være tilgjengelig på tvers av hele forvaltningen, og at de skal kunne overføres uten ekstrakostnader eller andre begrensninger. Hele forvaltningen skal behandles som én enhet der det er snakk om voluminnkjøp av lisenser.

I reglene for gjenbruk heter det blant annet at regjeringen vil sikre seg fulle rettigheter til all spesialutviklet kode og all skreddersøm, slik at det uten videre vil kunne brukes hvor som helst innen offentlig sektor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Der det er hensiktsmessig, skal allmenn programvare utviklet for myndighetene gjøres tilgjengelig som åpen kildekode.

Til slutt i dokumentet presiseres ti ulike tiltak som skal sørge for at reglene blir praktisert etter hensikten. I disse tiltakene tar regjeringen blant annet stilling til formater. Det presiseres at man vil støtte bade etablerte åpne formatter som ODF (Open Document Format, ISO/IEC 26300:2006) og nye åpne formater som tidligere har lukkede, som PDF (ISO 19005-1:2005) og Office Open XML (OOXML, ISO/IEC 29500).

Gitt at det skal mye til for Microsoft å bevise at kommende Office er rimeligere enn gratisalternativene, ligger det antakelig an til en storstilt overgang til systemer som OpenOffice.org i britisk forvaltning de kommende årene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.