KARRIERE

Nye anklager mot Apple i Kina

Apple går så det suser, men bryr seg fortsatt lite om arbeidsmiljøet i produksjonen.

Apple anklages igjen for utilstrekkelige vernetiltak og oppfølging av sine kinesiske leverandører.
Apple anklages igjen for utilstrekkelige vernetiltak og oppfølging av sine kinesiske leverandører. Bilde: Apple
20. jan. 2011 - 13:38

36 kinesiske miljøgrupper, blant dem Institute of Public and Environmental Affairs (IPE), har utgitt en rapport om hvordan 29 globale IT-selskaper forholder seg til spørsmål knyttet til helse, arbeidsmiljø og forurensning. Rapporten rangerer selskapene etter hvor villige de er til å etterkomme miljøkrav og gi kinesiske miljøorganisasjoner innsyn i hvordan de følger opp sine uttalte forpliktelser overfor kinesiske leverandører.

Apple kommer sist i denne rangeringen. IPE har sammenfattet sine funn om Apple i en engelskspråklig video: The Other Side of Apple.

Apple anklages igjen for utilstrekkelige vernetiltak og oppfølging av sine kinesiske leverandører. <i>Bilde: Apple</i>
Apple anklages igjen for utilstrekkelige vernetiltak og oppfølging av sine kinesiske leverandører. Bilde: Apple

IPE roser HP, BT, Alcatel-Lucent, Vodafone, Samsung, Toshiba, Sharp og Hitachi fordi de i det minste har tatt noen skritt for å følge opp sitt uttrykte ansvar og skjerpe kontrollen med kinesiske leverandører.

De som får pepper i tillegg til Apple er Nokia, LG, SingTel, Sony og Ericsson. Men Apple er overlegent verst, slår IPE fast.

Apple har tidligere vært i søkelyset for ikke å gripe fatt i dårlige arbeidsforhold hos kinesiske leverandører. I mai i fjor førte en selvmordbølge ved Foxconns iPhone-fabrikk i Shenzhen til enorm oppmerksomhet. I oktober avslørte en rapport fra organisasjonen Students & Scholars Against Corporate Misbehavior (SACOM) slaveforhold også i Foxconns iPad-produksjon.

I den nye rapporten fra IPE anklages Apple for ikke å bry seg over at arbeidere forgiftes og invalidiseres, at nabolag og lokalmiljøet forurenses, eller at arbeiderrettigheter krenkes.

Blant konkrete tilfeller som nevnes i rapporten er Taiwan-bedriften Wintek, som produserer skjermer for Apple i anlegg i Folkerepublikken. De anklages for bruk av giftige kjemikalier som påførte arbeidere skader på nervesystemet. Tilfellet som beskrives er fra 2009. Wintek oppga i mai 2010 at de hadde sluttet å bruke den giftige kjemikalien N-Hexane i skjermproduksjonen. IPE opplyser at Apple ikke har villet bekrefte Winteks status som underleverandør.

N-Hexane-forgiftning skal også ha skjedd hos Lianjian Technology, en skjermprodusent i Suzhou i det østlige Kina.

Til sammen skal minst 49 arbeidere ha blitt forgiftet.

Bloomberg har konfrontert både Apple og Wintek med IPE-rapporten. De nekter å bekrefte at Wintek leverer skjermer til Apple. Wintek hevder ellers at alle forgiftede arbeidere fikk hensiktsmessig medisinsk behandling og er nå utenfor fare.

– Vi har kunnet slå fast at Apple ikke oppfyller sine forpliktelser i forhold til vernearbeid og miljøansvar i leveringskjeden, og ikke opptrer med respekt og verdighet overfor arbeiderne, sier talsperson Ma Jun i IPE til nyhetsbyrået Reuters. – Apple er bare opptatt av pris og produktkvalitet, ikke av utfordringer knyttet til miljø og samfunnsansvar. På visse måter driver de leverandørene til å ta snarveier for å vinne kontrakter. Deres manglende vilje til å forklare seg sjokkerer oss. De opptrer selvtilfreds, og opptrer høyt hevet over miljøorganisasjoner, lokalmiljøet og til og med over forgiftede arbeidere.

Apple avviser dette på det sterkeste, og viser til forpliktelsene og den løpende dokumentasjonen som legges ut på deres nettsider merket Supplier Responsibility. De sier de har fulgt opp de det har kommet over av brudd på disse forpliktelsene overfor sine kinesiske leverandører.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra