BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye bevis på kraften i HTML5

Bekrefter at mobile «apps» snart kan bli fortidens teknologi.

Angry Birds for Chrome er en web app. Spillet kjøres i nettleseren, også når nettforbindelsen er nede.
Angry Birds for Chrome er en web app. Spillet kjøres i nettleseren, også når nettforbindelsen er nede.
23. mai 2011 - 13:39

I flere kretser pågår i disse tider en diskusjon om «mobile apps» kontra «web apps». Tilhengerne av web apps peker på at det ikke er noen grunn til å lage applikasjoner som bare kan kjøre på en plattform, dersom det finnes teknologi for å formidle den samme funksjonaliteten til alle plattformer.

I dag dreier mye av konkurransen mellom avanserte mobiltelefoner og mellom ulike typer nettbrett, seg om tilgang på applikasjoner. Apple har sine apps, Android har sine. Analyseselskapet Gartner har pekt på at RIM ikke fenger annet enn de allerede frelste ved å utbasunere hvor teknisk overlegent nettbrettet Playbook er. Det som teller, er tilgangen til apps.

Som Lars Boilesen og Håkon Wium Lie i norske Opera Software gjentatte ganger har påpekt: Dette dreier seg om proprietære plattformer mot felles standard. De trekker fram hvordan HTML5 utvikles i retning av applikasjonsspråk, og spådde i digi.no i fjor høst at iPhone- og Android-apps vil dø ut.

Opera er blant de fremste støttene til et initiativ kjent som WAC (Wholesale Application Community), som i februar i år åpnet telebransjens felles app-butikk. Andre aktører er Telenor, AT&T, Vodafone, Orange og China Mobile. Ideen er å skape en plattform for å utvikle og distribuere web apps til mobiltelefoner.

Uten å nevne verken Opera eller WAC, slutter teknologijournalist Christopher Mims i MIT Technology Review seg til det synet at mobile apps snart vil dø ut. Han viser til hvordan Google ChromeOS tyr til en kombinasjon av Javascript og HTML5 for å støtte web apps som kan kjøres offline.

Mims trekker også fram to konkrete bevis: Spillet Angry Birds for Chrome og en spesialutgave av New York Times for Chrome.

Begge kan kjøres i nettleserne Firefox og Chrome. Og de kan kjøres når nettforbindelsen er nede.

Spesielt New York Times viser hvordan man kan gå nye veier i layout for nettaviser, samtidig som man gjør dem lesbare på fly, i tunnel eller i andre situasjoner der det er umulig eller uhensiktsmessig å opprettholde permanent kontakt med nettet.

Og hva er da poenget med en spesialutgave for iPad?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.