BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye brikker skal øke Java og .Net-farten

AMD vil endre sine prosessorer for bedre ytelse, spesielt for Java og .Net.

15. aug. 2007 - 09:55

På sin «Technology Analyst Day» i slutten av juli i år kunngjorde AMD blant annet et initiativ kalt «Hardware Extensions for Software Parallelization» – maskinvare-utvidelser for programvare-parallellisering – forkortet xSP. I går kom den første spesifikasjonen i dette initiativet, for øvrig omdøpt til «Hardware Extensions for Software Parallelism»: «Lightweight Profiling», LWP.

Begrunnelsen for hele initiativet er å gjøre moderne flerkjernet prosessorarkitektur bedre i stand til å støtte opp om utviklingen innen programvare, med stadig flere samtidige og parallelle tråder. Dette er spesielt viktig for den stadig økende mengden programvare basert på runtimemiljøer som .Net og Java.

xSP innebærer følgelig nye instruksjoner og andre endringer i x64-arkitekturen. AMD sier de vil gjøre alle spesifikasjonene åpent tilgjengelig, for å oppmuntre utviklere av systemvare og applikasjoner til bruke de nye instruksjonene etter hvert som de kommer, og for å spre innsikt i hvordan man kan bedre ytelsen i flertrådet programvare som kjører på flerkjernede prosessorer.

AMD ser for seg at videreutviklingen av xSP skal skje gjennom en vekselvirkning med utviklere, i en åpen prosess. For å høste fordelene ved xSP, må særlig operativsystemer og runtimemiljøer tilpasses.

Utkastet til den første spesifikasjonen under xSP, ble altså publisert i går: Lightweight Profiling Proposal (i pdf).

AMD beskriver LWP som en «CPU-mekanisme som kan gi store fordeler til programvare, også, men ikke bare, runtimemiljøer som Sun Java Virtual Machine og Microsoft .Net Framework».

– LWP er konstruert med tanke på å la kode ta dynamiske avgjørelser i sanntid om hvordan best å bedre ytelsen til samtidig kjørende oppgaver. Blant teknikkene som brukes er minneorganisering og kodelayout, med svært lite overhead. Egenskapene er spesielt gunstige for runtimemiljøer som Java og .Net, som kan kjøre mange tråder og som brukes til å utvikle en stadig større andel applikasjoner, heter det i pressemeldingen.

I praksis dreier LWP seg spesielt om to tilleggsinstruksjoner til x64 som gir tilbakemelding om bom på cache og om avsluttede instruksjoner slik at kjørende programvare kan optimere sine datastrukturer med tanke på bedre ytelse. Programvaren settes i stand til fortløpende å analysere sin egen ytelse direkte, uten å ty til operativsystemet eller til driverprogramvare. Å optimere datastrukturen vil si å omorganisere cache med tanke på å få flere treff.

AMD har ikke oppgitt når prosessorer med LWP-utvidelsen kan tenkes å bli tilgjengelig på markedet.

x64-arkitekturen er AMDs utvidelse av Intels x86-arkitektur til 64 biters prosessering. Det var opprinnelig AMDs alternativ til Intels Itanium. x64 ble så populært, blant annet på grunn av dets evne til å håndtere 32 biters x86-applikasjoner, at Intel ble nødt til å følge etter. At AMD vil ha en åpen prosess rundt xSP og LWP tyder på at de vil både beholde initiativet i utviklingen av x64, og få Intel med på den.

Intel ser hittil ikke ut til å ha kommentert verken xSP eller LWP.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.