Nye brikkesett gjør PC-er billigere og raskere

Nye brikkesett med blant annet integrert grafikk, USB 2.0 og 20 biters lyd varsler rimeligere og raskere PC-er.

Nye brikkesett med blant annet integrert grafikk, USB 2.0 og 20 biters lyd varsler rimeligere og raskere PC-er.

Intel har gitt PC-leverandørene tre nye brikkesett å velge mellom. To av dem er beregnet på Pentium 4-prosessoren, og støtter DDR-minne og 533 MHz buss. Alle integrerer USB 2.0 og 20 biters lyd.

Dagens USB 1.1 skyfler data i opptil 12 megabiter per sekund. USB 2.0 øker hastigheten til 480 megabiter per sekund, på høyde med Firewire-utgangen som blant andre Apple sverger til.

Ifølge Intel vil brukeren av USB 2.0 kunne brenne CD-er opptil seks ganger så raskt som med USB 1.1, mens sikkerhetskopiering kan gå opptil elleve ganger så fort. USB 2.0 er godt egnet til skannere og til å skrive til plateformatet DVD.

De nye brikkesettene for Pentium 4-prosessoren er døpt henholdsvis 845G og 845E. 845G har integrert grafikkort, noe Intel kaller "Extreme Graphics". 845E er beregnet på avanserte grafikkort fra tredjepartsleverandører. Listepris for disse, i bunter på tusen, er henholdsvis 46 og 41 dollar.

For Celeron-prosessoren tilbyr Intel 845GL, også med integrert grafikk, til 33 dollar per stykk i bunter på tusen.

Observatører regner med at de nye brikkesettene, særlig de med integrert grafikk, vil gjøre nye PC-er både rimeligere og raskere. De vil dessuten tvinge grafikkortleverandører i enda større grad over i den øvre enden av sitt marked. Særlig Nvidia spås fall i omsetning, særlig i volum, men også i verdi.

Til toppen