BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye brikkesett vil åpne for superrask PC-minne

Intel og konkurrentene kjemper mot tiden for å være først ute med brikkesett som forener DDR-minne i 333 MHz med en forsidebuss i 533 MHz.

28. nov. 2001 - 06:29

Intel har framskyndet den planlagte ferdigstillelsen av sin forsidebuss i 533 MHz fra tredje til annet kvartal neste år, og har justert framdriftsplanen til brikkesettet 845E tilsvarende. Brikkesettet bruker den raske forsidebussen til å forbinde Pentium 4-prosessoren med DDR-minne i opptil 333 MHz. I dag kjører Intels raskeste forsidebuss i 400 MHz.

Fra og med Pentium Pro, forutsetter Intels minnearkitektur at prosessoren kommuniserer med nivå to cache i samme klokkefrekvens som den selve prosessoren kjøres i (dette er "baksiden"), mens standardminnet (RAM) forbindes gjennom en egen buss ("forsiden", gjerne forkortet til FSB for "front side buss") med egen klokkefrekvens som ikke behøver å være identisk med den faktiske frekvensen som minnebrikkene kan kjøres i. Periferiutstyr kommuniserer over egne busser som ISA, PCI og USB. Den kraftige økningen i prosessorfrekvens de siste månedene har ført til ubalanse mellom minnehastighet og prosessorhastighet. 333 MHz DDR-minne vil bidra til å rette opp denne ubalansen.

Tre Intel-konkurrenter kjemper med giganten om å ferdigstille brikkesett for 533 MHz FSB og 333 MHz DDR-minne, ifølge Electronic Buyers News. VIA Technologies skal ha sitt klart til midten av 2002, mens Acer regner med annet eller tredje kvartal. Intels framskynding betyr at det kan slå disse to, men ikke en tredje Taiwan-produsent, Silicon Integrated Systems Corporation, som hevder å kunne levere et brikkesett allerede i første kvartal.

Behovet for en 533 MHz FSB er omdiskutert. Brukere vil knapt merke forskjell mellom 400 MHz FSB og 533 MHz FSB, så lenge minnet er begrenset til 333 MHz, hevdes det. Det pekes ellers på at det som virkelig kan bety noe på markedet, er en eventuell tilpasning av 400 MHz FSB til Celeron-prosessorfamilien som stadig er henvist til den gamle 133 MHz-bussen. Det vil gi Celeron-PC-er et kraftig løft, og samtidig gjøre det vanskelig å forsvare prisforskjellen mellom PC-er basert på henholdsvis Celeron og Pentium 4.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.