Nye Crusoe-brikker gir enda mer med enda mindre

På et arrangement i Japan har Transmeta avslørt to nye Crusoe-brikker, med bedre ytelse og lavere energibruk, som skal lanseres 26. juni.

På et arrangement i Japan har Transmeta avslørt to nye Crusoe-brikker, med bedre ytelse og lavere energibruk, som skal lanseres 26. juni.

De nåværende Crusoe-modellene fra Transmeta Corporation betegnes TM5400 og TM5600. De nye skal hete TM5500 og TM5800.

TM5500 får 256 kB nivå to cache, mot 512 kB for TM5800. De skal framstilles i en 130 nanometer prosess, mot 180 nanometer for dagens modeller. Dette gjør brikkene mindre, og bidrar til å minste energiforbruket. Klokkefrekvensen skal økes til opptil 1 GHz, mens driftsspenningen reduseres med 0,2 til 0,3 volt, til området 0,9 til 1,3 volt.

Samtidig oppgraderes Transmetas "kodemorfende kode" - CMS for Code Morphing Software - til versjon 4.2.0. CMS er metoden Transmeta bruker til å oversette Intel-verdenens x86-kommandoer til Crusoe-prosessorens egne kommandoer, der ordlengden er 128 biter. Oppgraderingen fra versjon 4.1.7 skal også gjelde dagens Crusoe-modeller, der den bidrar til bedre ytelse og lavere energiforbruk. Bruk av DDR-minne i stedet for tradisjonell SDRAM skal også hjelpe på ytelsen. Ytelsesproblemer er en av grunnen til at Crusoe-prosessoren ennå ikke står i noen amerikansk bærbar, selv om Crusoe-drevne modeller fra NEC, Casio og Sony for lengst er i salg i USA.

Noe av det CMS 4.2.0 og DDR-minne gjør med den eksisterende TM5600 er å gi 28 prosent bedre ytelse mot en økning av klokkefrekvensen fra 600 til 667 MHz. Energiforbruket faller med mellom 2 og 42 prosent, avhengig av bruksmønster.

Foreløpige tester skal tyde på at TM5800 i 800 MHz bruker betydelig mindre energi enn TM5600 i 667 MHz (5,5 watt mot 6,4 watt), mens ytelsen økes med 15 prosent. TM5800 i 1 GHz trekker 7 watt.

I Europa er Crusoe foreløpig fraværende. Fujitsu Siemens Computers har varslet, som ledd i sin strategiske satsing på mobile løsninger og bærbart utstyr, en Crusoe-dreven "subnotebook" med skjerm i bredformat, i likhet med Sonys Crusoe-modell Vaio. Denne maskinen vil lanseres offisielt til høsten, eller senest på CeBIT-messen i Hannover i mars.

Ifølge News.Com er analytikerne i USA enige om at det bare er et spørsmål om tid før amerikanske produsenter tyr til Transmeta-prosessorer for å konkurrere i den nedre enden av markedet for bærbare PC-er, selv om Intel prøver å henge med i energikappløpet. Intel forventes i vise sin "Tualatin" - Pentium III for bærbare - innen utgangen av juni, og sende dem ut på markedet en gang i juli.

Til toppen