Nye detaljer om dobbelkjernet Pentium M

Intel har begynt å bygge opp forventningene til neste generasjons prosessorer for bærbare PC-er.

Intel har begynt å bygge opp forventningene til neste generasjons prosessorer for bærbare PC-er.

Neste generasjon av Pentium M, foreløpig kjent under kodenavnet Yonah, skal designmessig ta et stort skritt videre fra dagens design. Brikken, som vil lages med 65 nanometers prosessteknologi, vil inneholde en rekke forbedringer sammen lignet med dagens Intel-prosessorer for bærbare PC-er. Dette forteller Mooly Eden, visepresident for Intels mobilitetsgruppe, til News.com. Brikkene kan ventes på markedet i begynnelsen av 2006.

Yonah vil i utgangspunktet ha to kjerner, selv om en økonomiutgave også skal dukke opp etter hvert. I motsetning til dagens tokjernede brikker, hvor hver kjerne har et eget, dedikert hurtigminne på enten 512 eller 1024 kB, deler kjernene i Yonah et felles hurtigminne på 2 MB. Ifølge Intel skal dette gi langt bedre ytelse, i hvert fall mer enn 20 prosent forbedring.

Ifølge X-bit Labs vil Yonah komme med klokkehastigheter på opptil 2,17 GHz og støtte en forsidebuss klokket til 667 MHz.

Ifølge DarkVision Hardware, skal brikkene også bli utstyrt med Intel Digital Media Boost, en utvidelse til instruksjonssettet med støtte for digitalt multimedieinnhold, Intel Advanced Thermal Manager, som skal gi brukerne forbedret termisk overvåking, nøyaktighet og responsevne, i tillegg til Intel Dynamic Power Coordination, som dynamisk skal justere ytelsen og effektforbruket mellom de to prosessorkjernene.

    Les også:

Resultat av dette skal være redusert effektforbruk, noe som sammen med prosessteknologi med mindre transistorstørrelser har gjort det mulig å redusere den fysiske størrelsen på Yonah med inntil 31 prosent sammenlignet med dagens prosessorer for bærbare PC-er. Intel har ifølge News.com som mål å redusere effektforbruket ytterligere i årene som kommer. I 2008 ventes det at maskiner kan kjøres i åtte timer uten at det er behov for å lade opp batteriet på nytt.

Det Yonah derimot ikke vil ha, er støtte for 64-bits utvidelser. Intel vil vente til markedet krever dette. Ifølge Eden er dette gjort primært fordi 64-bits utvidelsene vil påvirke batteritiden i negativ retning.

Det er godt mulig at Intel vil vente til Microsoft er klare til å lansere Longhorn, før det vil slippe mobile prosessorer med 64-bits støtte på markedet.

Yonah vil kunne brukes sammen med et nytt brikkesett, som kalles Calistoga, og en WLAN-modul med kodenavnet Golan. Sistnevnte skal ha støtte for 802.11a/b/g. Senere utgaver vil også få støtte for 802.11n, som ennå ikke er standardisert. Også støtte for Wimax kan etter hvert ventes, trolig i 2007.

Til toppen